Menopavza in kako nadomestiti estrogen?

`
 1. Menopavza
 2. Perimenopavza
 3. Pomenopavza
 4. Znaki menopavze
 5. Slabost
 6. Navali vročine
 7. Menopavza in osteoporoza
 8. Menopavza in nosečnost
 9. Kako nadomestiti estrogen
 10. Estrogen in rastline
 11. Menopavza moski
 12. Domov

Kaj je menopavza

Menstrualni cikel je temelj energijskega in čustvenega dogajanja v ženskem telesu.

Če je moten povzroča številne neprijetnosti, od nerednih krvavitev do neplodnosti. Kljub temu, da žensko spremlja od prve menstruacije naprej, ki se imenuje menarha, se po parih desetletjih konča z menopavzo. S tem se tudi konča žensko reproduktivno obdobje. Menopavza ni bolezensko stanje, ampak normalno prehodno obdobje v življenju vsake ženske. 

Po definiciji je menopavza zadnja spontana menstruacija, ki ji 12 mesecev ne sledi nobeno redno mesečno perilo.

Običajno se zgodi med 45. in 55. letom, zanimivo je, da se pri kadilkah v povprečju začne dve leti prej. V primeru, da se začne pred 45. letom govorimo o zgodnji menopavzi, kadar pa se zgodi pred 40. letom pa o prezgodnji menopavzi.

“Večina žensk prebrodi prva leta menopavze le z manjšimi težavami. Pri nekaterih pa so težave v obdobju menopavze tako izrazite ali dolgotrajne, da bistveno zmanjšajo kakovost življenja in vodijo v različna bolezenska stanja.”

V skrajnem primeru zahtevajo tudi zdravljenje z nadomestno hormonsko terapijo, s katero lahko večino teh težav omilimo ali celo odpravimo ter izboljšamo kakovost življenja in delujemo preventivno predvsem na kosti. 

Kaj je perimenopavza

Obdobje v katerem se pojavljajo menopavzalne težave in neredne krvavitve, imenujemo perimenopavza (klimakterij).

To obdobje se lahko pojavi dve do pet let pred nastopom zadnje menstruacije in lahko traja še leto po menopavzi.

Najpogostejši simptomi perimenopavze so podobni tistim, ki jih povezujemo z obdobjem menopavze.

Pomenopavzalno obdobje

Pomenopavzalno obdobje je čas po zadnji menstruaciji, ki se razdeli na:

 • zgodnjo pomenopavzo (do 5 let po zadnji menstruaciji) in
 • pozno menopavzo (5 let po zadnji menstruaciji, do konca življenja).

Prezgodnja menopavza

Prezgodnja menopavza je menopavza, ki se zgodi pred 40. letom starosti. Pogosto je rezultat avtoimunskih bolezni, medicinskih posegov, kemoterapije, pri večini (60%) pa razloga ne odkrijemo.

Ženske, ki imajo prezgodnjo menopavzo so bolj ogrožena za razvoj osteoporoze in kardiovaskularnih zapletov (npr. srčni infarkt), zato se zdravniki odločijo za nadomestno hormonsko terapijo.

To ženske jemljejo do starosti, ko bi se morala menopavza normalno zgoditi – okoli 50. leta.

Če se to zgodi mlajšim ženskam, svojih otrok ne bodo mogle imeti, saj terapija, ki bi obudila delovanje jajčnikov in sproščanje jajčnih celic, ne obstaja. Le izjemoma (<10%) in iz nepojasnjenih mehanizmov, se delovanje jajčnikov spet vzpostavi.

Da naši lasje ostanejo čvrsti in zdravi, predvsem pa da novi nadomeščajo starejše potrebujemo beljakovine (npr. aminokislini cistein in metionin, ki vsebujeta žveplo), železo, vitamin C in vitamin A, omega tri maščobe, cink in še bi lahko naštevali.

Zgolj pomanjkanje ene izmed teh lahko vodi do hitrejšega izpadanja las.

Obstajajo molekule, ki jih lahko nanašamo topikalno in imajo primerljiv učinke kot oralna oblika (npr. minoksidil), vendar večina snovi iz prehrane pride do potrebnega mesta v lasnem mešičku bolje, če jo zaužijemo.

Vzrok se nahaja v koži – koža je bariera pred zunanjim svetom, zato imajo predvsem velike molekule težavo priti skozi kožo do ciljnega mesta.

Menopavza kaj pomaga

Med 40-60% žensk doživlja neprijetne simptome povezane z menopavzo.

Kapsule za menopavzo

Naravno prehransko dopolnilo Menogyne, ki ureja ženske hormonske aktivnosti in je izjemno primerno za spopadanje s težavami menopavze.

Težave povezane z menopavzo

Menopavzalni sindrom je skupek simptomov, ki se pojavi pri 40-60 % žensk v obdobju menopavze in perimenopavze. Pogostejši je pri ženskah v razvitih državah, redkejši pa pri fizično aktivnejših.

Ločimo psihične in organske znake.

Psihični znaki so slabost, težave s koncentracijo, občutek manjvrednosti, neodločnost, pozabljivost, spremembe razpoloženja, agresivnost, strah, utrujenost, depresivnost, samomorilne misli in še bi lahko naštevali. Omenjene težave so v glavnem kratkoročne in minejo spontano.

Organske znake razdelimo na zgodnje (prav tako kratkoročni) in pozne (nekateri dolgoročni). Med zgodnjimi so navali vročine, nočno potenje, rdečica, razbijanje srca in nespečnost.

K poznim organskim znakom prištevamo suho in uvelo kožo, suho nožnico in povešene dojke.

Ob teh, na splošno znanih težavah, pa se lahko pojavljajo še težave s prebavili, kot so zaprtost, napihnjenost, driske, nato težave z dihali, kot so zadihanost, kašljanje in skeletne motnje, kot so bolečine v sklepih in kosteh, zbadanje in bolečine v križu.

V mesecih do letih po menopavzi postanejo prizadeta predvsem sečila in genitalije. Pride do tanjšanja sluznice v genitalnem in urinarnem sistemu s posledičnimi vnetji in srbenjem spolovila, izcedki iz nožnice, pogostim uriniranjem in urinska inkontinenco.

Pet do deset let po zadnji krvavitvi pa se pojavita še osteoporoza in bolezni srca ter ožilja.

Menopavza in slabost

Slabost je lahko zelo neprijeten občutek, ki je ženske pogosto ne povežejo kot znak menopavze in poteka zelo podobno kot slabost v času nosečnosti.

Najpogosteje se pojavi v perimenopavzalnem obdobju in je najhujše zjutraj.

Le redko je edina težava. Tipičen je neprijeten občutek v zgornjem delu želodca, ki lahko (a ne vedno) vodi do bruhanja. Vzrok za njen nastanek je hormonsko neravnovesje, zlasti nihanje progesterona. Njegovo pomanjkanje med drugih povzroča tudi napihnjenost, zgago in upočasnjeno prebavo, kar lahko le poslabša občutek slabosti.

Proti slabosti se lahko borimo z izogibanjem maščobne in pekoče hrane. Poskušamo uživati obroke v manjših količinah. V primeru, da imamo sladkorno bolezen, je zelo pomembno, da imamo normalne vrednosti krvnega sladkorja, saj hiperglikemija slabša občutek slabosti. Poskušamo se izogibati kavi, sladkanim in gaziranim pijačam. Obstajajo pa tudi številni naravni pripravki, s katerimi si lahko pomagamo. 

Navali vročine in razbijanje srca

Nenadni navali vročine so najpogostejši simptom menopavze in perimenopavze, saj jih ima kar 2/3 žensk.

Naval vročine se kaže kot nenaden občutek toplote in včasih kot rdeča, celo otečena, lica.

Sledi izrazito potenje, lahko tudi povišan srčni utrip. Natančnega vzroka za napade ne poznamo, a so najverjetneje povezani s spremembami v žilnem sistemu.

Zelo neprijetno je, kadar se navali vročine pojavijo ponoči – prebudimo se popolnoma preznojeni. 

Kako dolgo in kako pogosto jih ženske imajo, je odvisno od vsake posameznice, a v povprečju se napadi ponavljajo vse do 7 let.

Popolnoma preprečiti jih žal ne moremo, lahko pa ugotovimo morebitne sprožilne dejavnike in se tem izogibamo (npr. stres, alkohol, kofein, pekoča hrana, tesna oblačila in kajenje).

Pomagamo si lahko z različnimi zeliščnimi pripravki in hrano, ki vsebuje estrogen (npr. tofu, sir, prehranski nadomestki).

Koristne so tudi sprostitvene tehnike – globoko dihanje, ki ga prakticiramo trikrat na dan po 15 min. Zelo pomembna je redna športna aktivnost.

Navalom vročine je pogosto pridruženo razbijanje srca.

Vzrok zanje so hormonska neravnovesja, sprožijo pa jih lahko stres, kofein, alkohol, zdravila, vročina, težave s ščitnico in številni drugi razlogi. Ker so v času perimenopavze pogost simptom, se obisk zdravnika priporoča le če se poslabšujejo skozi čas ali trajajo več minut. V večini primerov namreč minejo, tako kot druge težave v menopavzi.

A ne pozabimo, da je po menopavzi tveganje za srčni infarkt povišano, saj se izgubi kardioprotektivna funkcija estrogena. 

Bolečine v sklepih in osteoporoza

Sklepna bolečina je pogosta težava v času menopavze in eden od vodilnih razlogov za zmanjšano mobilnost in gibčnost. Na vprašanje ali je menopavza krivec za sklepno bolečino, pravega odgovora ni, saj so težave s sklepi normalen del staranja telesa. Kljub temu lahko menopavza poslabša bolečine in zmanjša gibljivost. 

Najbolj so prizadeti kolki in kolena, redkeje drugi sklepi. Za težave je odgovornih cel kup vzrokov:

 • hormonske spremembe,
 • dehidracija,
 • pridobitev telesne teže (pogosto v menopavzi),
 • neustrezen način prehranjevanje,
 • slaba drža in
 • povečana občutljivost na bolečino.
 

Iz vseh naštetih vzrokov lahko sklepamo kako si lahko pomagamo. Pomembno je, da popijemo dovolj vode (1,5-2 L/dan), redno vzdržujemo našo mišično maso, uživamo hrano, ki lajša sklepne bolečine (hrana bogata z omega-3 maščobami, hrana bogata z antioksidanti) in poskusimo s hlajenjem ali gretjem sklepa (sami poskusite ali vam bolj ustreza toplo ali hladno).

Obstajajo pa tudi alternativne terapije kot so masaže in akupunkture. Od prehranskih nadomestkov pa je praktično nepogrešljiv kalcij in magnezij ter vitamin D.

Menstruacija v menopavzi

V času po zadnji menopavzi vsaka krvavitev iz nožnice zahteva nujen obisk ginekologa.

Najpogostejši vzrok krvavitev po menopavzi je atrofično vnetje nožnice (atrofični vaginitis), a vzroki so lahko tudi veliko resnejši – od raka maternice in materničnega vratu do estrogen producirajočih tumorjev.

Tudi drugi izcedki (npr. beli tok) zahtevajo čim hitrejšo obravnavo pri izbranem ginekologu.

Menopavza in nosečnost

Leto dni od zadnje menstrualne krvavitve zanositev več ni možna. Je pa še možna v perimenopavzalnem obdobju.

Za zanimivost omenimo najvišjo starost, pri kateri je ženska zanosila – rekorderka je Maria del Carmen Bousada de Lara, ki je s pomočjo donatorskih jajčec in in-vitro fertilizacije rodila dvojčka pri starosti 66 let in 358 dni.

Vitamin d3 kapljice

Vitamin D3 je eden tistih vitaminov, ki jih stroka priporoča v izogib težavam s kostmi in sklepi.

Popolna formula za obnovitev vaših las s keratinom, silicijem in najpomembnejšimi vitamini.

Kako nadomestiti estrogen

Omenili smo že, da vse ženske dobijo določeno stopnjo simptomov, a le bodo redke potrebovale zdravljenje pri zdravniku. Čeprav je nadomestno hormonsko zdravljenje najučinkovitejše pri lajšanju klimakteričnih simptomov, obstajajo tudi druge metode. To so:

 • sprememba življenjskih navad (opustitev kajenja, zmanjšanje telesne teže, redna telesna vadba, izogibanja dejavnikom, ki sprožajo vročinske navale, tehnike sproščanja)
 • akupunktura, 
 • progestageni in nizkoodmerna oralna kontracepcija,
 • andtidepresivi in druga zdravila.

“Zanalašč smo izpustili izredno učinkovito in naravno metodo – fitoterapijo. To je zdravljenje s pomočjo rastlin. Rastline, ki so se izkazale za učinkovite so številne: grozdnata svetilka, lan (seme), hmelj, žajbelj, melisa, limona, baldrijan, črna detelja, …”

Vsaka od njih deluje na druge simptome, zato je najbolje, če si kupimo izvlečke, ki vsebujejo več različnih rastlin.

Estrogen in rastline

Grozdnata svetilka

Grozdnata svetlika je do 2 metra visoka rastlina z velikimi in grobo nazobčanimi listi. Ameriška plemena so jo uporabljala skozi stoletja v številne zdravilne namene, danes pa jo večina pozna kot blažilec vročinskih oblivov. Raziskave so namreč potrdile, da je rastlina uspešno zmanjšala pogostost, intenziteto in trajanje vročinskih oblivov v menopavzi. Pomaga pa tudi pri nespečnosti in depresiji. Sam mehanizem ni povsem znan – delno deluje kot estrogenski modulator, delno pa se veže tudi na druge receptorje (npr. dopaminske). 

Hmelj

Hmelj ni le rastlina za proizvodnjo piva, temveč je tudi odlična pomoč pri zdravljenju menopavzalnih težav. 

“Hmelj je vir fitoestrogena, snovi ki deluje podobno kot ženski estrogeni.”

 Novejše raziskave so pokazale, da hmelj vsebuje bioaktivno spojino 8-PN, ki je izredno potenten fitoestrogen. Za maksimalno učinkovitost pri odpravljanju simptomov menopavze je ključno, da izvleček hmelja vsebuje visok delež 8-PN. Daleč največjo učinkovitost ima proti navalom vročine.

Pivski kvas

Hmelj je vir fitoestrogena

Kapsule za menopavzo

Prehransko dopolnilo Menogyne vsebuje tako izvlečke hmelja, žajblja in lanenih semen.

Žajbelj

Žajbelj je nizek večletni polgrm. V zdravilne namene se uporabljajo mladi listi žajblja, ki vsebujejo 1 do 2,5% eteričnega olja.

Raziskave pa so tudi pokazale, da ima šibak estrogenski učinek. Uveljavil se je kot tradicionalno zdravilo za ublažitev vročinskih oblivov. Pomaga pa tudi pri vaginalnih težavah, razdražljivosti in kožnih spremembah.

Laneno seme

Lan je pokončna enoletnica, katere plod je okrogla kapica z nekaj semeni. Ti so odlični za  zdravilno uporabo. Ker nase vežejo vodo, se uporabljajo za zdravljenje ponavljajoče zaprtosti. Prav tako pomaga pri blažjih vnetjih želodčne in črevesne sluznice, pri razdražljivem črevesju ter pri kožnih vnetjih.

Lanena semena niso samo odličen vir fitoestrogenov, temveč so bogata tudi z omega-3 maščobami, ki uravnavajo previsoko raven trigliceridov in pomagajo pri menopavzalnih težavah. 

Menopavza in moški

Moško menopavzo imenujemo andropavza. Opisuje spremembo moških spolnih hormonov s starostjo. Koncentracija z leti namreč upada, v povprečju za 1% vsako leto po 30. letu.  Posledice andropavze so v resnici rezultat pomanjkanja androgenih hormonov (testosterona). Pogosto je povezana s hipogonadizmom (zmanjšano izločanje spolnih hormonov iz testisov).

Testosteron, ki ga proizvajajo moda, ni pomemben samo za spolno slo, temveč tudi omogoči razvoj telesa v času pubertete, ohranja mišično maso, daje mentalno moč in vzdržuje telesno pripravljenost. 

Simptomi pomanjkanja se tipično začnejo pojavljati po 50. letu, vendar so ti zelo drugačni od ženskih. Za razliko od simptomov menopavze, ki jih v določeni meri doživijo praktično vse ženske, simptomov andropavze ne doživijo vsi. Še najpogosteje se kaže kot upad spolne funkcije, kar pa je povezano tudi s psihološkimi simptomi:

 • pomanjkanje energije,
 • depresija,
 • zmanjšana motivacija in znižana samopodoba,
 • težave s spanjem.

Pojavijo pa se lahko tudi telesni simptomi: izguba mišične mase s šibkostjo, ginekomastija, zmanjšana kostna masa, izguba dlak in debelost.

Zdravljenje se začne z zdravim življenjskim slogom. Izogibanje hrani z dosti maščobe, zmanjšanje stresa in dovolj fizične aktivnosti lahko povečajo količino testosterona. Lahko si pomagamo tudi z naravnimi nadomestki. Če so simptomi hudi, pa zdravnik predpiše nadomestno hormonsko zdravljenje.

Viri:

 1. https://www.healthline.com
 2. https://www.webmd.com
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 5. https://sl.wikipedia.org
 6. https://sl.wikipedia.org

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko ponudimo boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani se strinjate z njihovo uporabo.