6. praktičnih nasvetov za pravilno in učinkovito hujšanje!

Ko se odločate za dieto, je dobro razumeti, da dieta pomeni določen način prehranjevana in ni nujno, da gre le za hujšanje. In, ko govorimo o hujšanju, prav vsak se ga loti na svoj način in vsak si po svoje razlaga, kaj bi moral narediti oz spremeniti, da bi shujšal.

 

kako_ucinkovito_shujsati

Predno se odločite za proces hujšanja, se je dobro zavedati, da gre za spremembo življenjskega stila. Ta izraz ste sigurno že mnogokrat slišali. Ampak kaj to pomeni? A zdaj si bom moral/-a življenje obrniti na glavo? Ne sploh ne, le nove navade je potrebno vključit v vaš  že ustaljen ritem življenja. Npr. ko kuhate vzamete iz omare beli riž in skuhate rižoto, kaj ko bi iz vaše omare vzeli rjav riž, in ne belega. To je ena majhna razlika in več manjših razlik dela spremembo v določenem časovnem obdobju. Ali pa imate navado, da vsakič po kosilu pojeste nekaj sladkega…si predstavljate, da čokolado zamenjate za sadje?

Zavedajmo se, da so nas stare navade pripeljale do določene točke A, nove navade pa nas bodo pripeljale od točke A do točke B. In potem se po enem mesecu ali pa po pol leta odločite, da se vrnete na stare navade. Kaj je logična posledica? Da nas bodo stare navade spet pripeljale do točke A ali celo še na slabše, kar je pogost primer prakse,  kateremu se reče JO-JO EFEKT.

To razlagam zato, da ko se boste odločili za hujšanje, naj bo to razmišljanje dolgoročno. Naj ne bo to za en mesec ali dva ampak naj to postane del vas za vedno, čeprav se to na začetku sliši misija nemogoče. In kadar so naš razlog le kilogrami, to enostavno ni dovolj za močno spremembo, ker ko jih bomo dosegli, se nam ne bo zdelo smiselno več prehranjevati zdravo in se bomo počasi vračali k staremu. Naj bo naše vodilo zdravje, dobro počutje, energija, prebava in ne le hujšanje.

Za vas sem pripravila praktične nasvete, kako se pametno lotiti hujšanja in razbila določene mite o tej tematiki:

 

kako_ucinkovito_shujsati

JEJTE VEČ BELJAKOVIN

Se vam zdi, da moderni človek dejansko poje premalo beljakovin? Kvašiorkor se imenuje bolezen, ko ti primanjkuje beljakovin. Ste že slišali zato? Ta bolezen sigurno ni značilna za naše območje. Seveda, so beljakovine pomembne, saj so to gradniki našega telesa. In če jih je premalo, vpada mišična masa. Vendar s prevelikim vnosom beljakovin živalskega izvora, bomo posledično vnesli tudi kar nekaj holesterola in nasičenih maščob, kar je tudi močan vir kalorij. Svetujem, da vključimo v svoje prehranjevanje tudi beljakovine rastlinskega izvora, ki so manj kalorične, vsebujejo veliko vlaknin in minimalno maščob.

 

 

ZA HUJŠANJE JE NAJBOLJ POMEMBNA KARDIO VADBA

Iz tega naslova se ogromno ljudi loti hujšanja le s tekom. V resnici lahko shujšaš tako s tekom kot tudi  z vadbo za moč. Razlika pa je, da pri vadbi za moč pridobivate tudi mišično maso med tem, ko z dolgotrajnim tekom ne. In s tem, ko vključiš tudi vadbo za moč preprečiš plato-stanje, ko več ne napreduješ. Tudi iz vidika motivacije je le tek za marsikoga suhoparen ali pa celo ni priporočljiv zaradi povišane telesne teže. Najboljša kombinacija je torej vadba za moč v prvem delu ter na koncu treninga še kardio del v obliki hoje ali teka. Tako bo vadba bolj zanimiva, telo bo okrepljeno, vplivali boste na srčno žilni sistem in porabili kar nekaj kalorij.

 

Vital priporoča:

 

 

 

RITEM OBROKOV IN ORGANIZACIJA ČASA

Ritem obrokov je zelo pomemben del hujšanja. Lahko so to 4 obroki v dnevu ali 5, pri zelo aktivnih ljudeh lahko tudi 6. Kar je pomembno, da si ustvarimo določen ritem in jemo približno vedno v istem času. Vrstni red obrokov lahko tudi zamenjamo, le imejmo približno vedno isti čas zajtrka, malice, kosila in večerje. Da pa nas čas ne prehiti, si je velikokrat potrebno v naprej organizirat čas za pripravo obrokov, da ne pridemo do momenta, ko ne vemo, kaj bi dali vase. Prav tako si določimo vsaj 2 uri v tednu, ko bomo poskrbeli za svojo aktivnost.

 

ENOSTAVNE OGLJIKOVE HIDRATE ZAMENJAJ ZA KOMPLEKSNE

Vse ogljikove hidrate ne moramo metati v isti koš. In ko govorimo o enostavnih ali procesiranih ogljikovih hidratih, govorimo o nezdravem viru OH. Največkrat jih najdemo v obliki rogljičkov, sladkarij, belem kruhu, picah in pozabimo, da vsa ta živila poleg sladkorjev vsebujejo, kar precej velik delež nasičenih maščob ali celo transmaščob (dodana olja, masla, siri…). V zgodbi »Ne bom več jedel ogljikovih hidratov«, po navadi prej, ko slej pademo. Zato se ne rabimo borit proti njim, ampak jih uživajmo v obliki rjavega riža, krompirja, kaš, ajdove ali pirine moke in sadja. Slednji so nepredelani oz manj predelani in vsebujejo veliko vlaknin.

 

Vital priporoča: 

 

NADOMESTKI OBROKOV

Nekateri so navdušeni nad njimi, spet drugi ne želijo niti slišati o njih. Nič ni narobe, če jih uporabljamo in smo zadovoljni z določenimi. Zavedati se moremo, da le nadomestek obroka ni čudežen in ne bomo shujšali le zaradi napitka, ki ga bomo vključili. Lahko pa nam nadomestki pomagajo, ko nam zmanjka časa za pripravo obroka ali, ko smo nekje na poti in nimamo možnosti izbire zdravega obroka. Takrat nas lahko reši situacije, da ne zavijemo v najbližjo pekarno, bencinsko črpalko ali stopimo do najbližjega kavomata in izberemo neuravnotežen prigrizek.

 

POIŠČI SI SPODBUDNO OKOLJE ALI OSEBO

Ko se odločiš za spremembo je veliko lažje, če imaš okrog sebe osebe, ki te spodbujajo in želijo podobno kot ti. Ali nekoga, ki te bo pri tem usmerjal, vsaj toliko časa, dokler ti nove navade ne postajo stalnice in postaneš suveren.

Članek pripravila: Eva Gornik

Evo lahko spremljate na socialnih omrežjij: Facebook in Instagram!

 

 

 

 

Izdelki, ki vam bodo pomagali pri ohranjanju zdravega življenjskega sloga!

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko ponudimo boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani se strinjate z njihovo uporabo.