Naravne učinkovine za boljšo spolnost

 1. Kola
 2. Ginseng
 3. Cink
 4. Ingver
 5. Selen
 6. L-arginin
 7. Maka
 8. Guarana
 9. Muira Puama
 10. Tribulus
 11. Grško seno
 12. Damiana
 13. Viri

Človeško raziskovanje narave za učinke na spolnost

Spolnost je ena izmed najpomembnejših tem naše civilizacije. Brez spolnosti ne bi bilo življenja. Sploh v časih plemen, ko je bila tudi človekova življenska doba precej krajša, je aktivna spolnost prinašala kritičnen pogoj za obstoj generacij.

Raziskovanje naravnih učinkovin za boljšo spolnost je bila ena izmed prvih nalog plemenskih raziskovalcev. Vsaj enako ali še bolj pomembna od raziskovanja učinkovin za zdravljenje določenih težkih bolezni.

Znanje na tem področju je staro in dobro raziskovano, zato človek danes skoraj ne bi smel zanemariti teh tisočletja starih skrivnosti. 

Razvoj obdelave učinkovin je napredoval in sedaj lahko najboljše učinkovine iz katerega koli dela sveta, prejmete v priročni obliki za hranjenje in uživanje.

V tem članku bomo obdelali nekaj najpogosteje uporabljanih rastlin in zelišč, katerih učinkovanje se povezuje z izboljšanjem spolnega življenja, hkrati pa prinašajo splošno boljše počutje, življensko energijo, koncentracijo in zdravje reprodukcijskega sistema, kar pa ne velja za kemične izdelke, ki so strogo fokusirani na učinek za spolnost in njihova uporaba v večini primerov prinaša slab učinek na druga, povezana področja.

 

Kola

Kola (latinsko Cola) je rod tropskih dreves, ki zrastejo vse do 25 metrov in se razmnožujejo z oreščki. Večina oreškov kole je užitnih, a ne vsi, za uporabo pa sta najboljši vrsti Cola acuminata in Cola nitida.

Njihove barvne oreščke domorodci uživajo kot poživilo, saj vsebujejo kofein. Uporabljali pa so jih tudi v svetovno poznani pijači Coca-coli.

Naj za zanimivost povemo, da je Coca-cola svoje ime dobila po drevesu kola in kokainu. A tako kot so iz recepta priljubljene pijače odstranili kokain, so tudi kolo nadomestile umetne substance.

Kola pa ni zgolj poživilo, saj ima tudi druge koristne učinke na naše zdravje, poglejmo si katere.

Poleg tega da zmanjša utrujenost, povečuje mentalno sposobnost in zmanjšuje potrebo po spanju, tudi ohranja normalno raven moških spolnih hormonov (testosterona), spodbuja spolno slo in izboljšujejo kvaliteto sperme. To so dokazale tudi študije opravljene na živalih – imele so tako višje ravni testosterona v krvi, kot višje število semenčic v semenski tekočini.

Kola poleg kofeina vsebuje tudi druge učinkovine, npr. teobromin in tanine.

kola

Plodovi Kole

 

Ginseng

Ginseng (latinsko Panax) je rod trajnic, ki rastejo na severni polobli ter izvirajo iz vzhodne Azije. Imajo veliko mesnato korenino, ki spominja na obliko telesa, zato so Angleži rastlino poimenovali ginseng ali moška korenina.

Je ena izmed tistih učinkovin, ki je varna za uporabo in zadovolji širok spekter, za človeka pomembnih potreb. 

Korenino ginsenga uporabljamo v različnih oblikah, lahko je cela, narezana ali pa zdrobljena in jo vključujemo v energijske napitke in čaje. 

Ginseng v tradicionalni kitajski medicini uporabljajo za stimulacijo imunskega sistema (npr. preprečevanje prehladov), za boljše zdravje srca, kot terapijo sladkorne bolezni, kot poživilo in zmanjševalec stresa (adaptogen) ter za zdravljenje erektilne disfunkcije.

Vsi omenjeni zdravstveni učinki so posledica delovanja ginzenozidov, ki so glavna aktivna substanca v ginsengu in delujejo protivnetno, kot antioksidant in celo kot protirakava učinkovina. 

“Študije so pokazale še, da ginseng povečuje libido in podaljšuje vzdržljivost, preko direktnih učinkov na centralni živčni sistem in spolne organe.”

Pri tem koncentracija hormonov ostaja nespremenjena. Ne učinkuje pa samo na moške, tudi ženske opažajo pozitiven vpliv na njihovo spolno življenje.

Ginseng lahko uživate vsak dan. Zraven učinkov na splošno zdravje, boste opazili izboljšan nivo energije, pozornosti ter večjo željo po spolnosti. Prav zato je ginseng tako standardna učinkovina v naravnih dodatkih za izboljšanje spolnosti. 

Korenina ginsenga


Rdeči ginseng je verjetno najbolj popularno prehransko dopolnilo za spolnost.

Cink

Cink je kemični element, ki je izredno pomemben, saj je vključen je v več kot sto encimatskih reakcij v telesu. Sodeluje pri delovanju imunskega sistema, ščiti pred oksidativnim stresom, pri celični delitvi in rasti, pomemben je pri proizvodnji kolagena in s tem skrbi za lepoto kože, las in nohtov.

Šele nedavno se je začelo govoriti o pomenu cinka pri moški plodnosti.  

“Cink namreč sodeluje pri spermatogenezi (ustvarjanje novih semenčic), dozorevanju semenčic, interakcijah z ženskim reproduktivnim sistemom in celo pri samo oploditvi in razvoju embria.”

Pomanjkanje cinka lahko poruši ravnovesje testosterona v telesu in povzroči manjše število semenskih celic v spermi in posledično slabšo plodnost.

Priporočen dnevni vnos cinka za odraslega je 7-10 mg, pri čemer za moški potrebujejo kakšen mg več kot ženske. 

S cinkom so bogate školjke, predvsem ostrige in morski sadeži, a v klasični dieti ga največ dobimo predvsem z rdečim mesom. Nekaj ga vsebujejo še semena in oreščki. 

Predvsem vegeterijancem in tistim, ki uživajo malo ali nič rdečega mesa, se priporoča jemanje dodatka v obliki kapsul ali tablet. Cink boste našli v večini prehranskih dopolnil, katerih namen je tudi izboljšanje spolnosti ali plodnosti.

Ingver

Ingver (latinsko Rhizoma zingiberis) je pomemben del kitajske tradicionalne medicine in popularna začimbna rastlina, ki izvira iz tropskega in subtropskega pasu Azije.

Vsebuje številna hlapna eterična olja (borneol, cineol, felandren…), ki mu dajejo značilen vonj in številne ugodne učinke na zdravje. Snovi, ki pa mu dajejo značilen pekoč okus pa so gingeroli. Ti blažijo slabost in zmanjšujejo občutek bruhanja. 

Ingver velja za enega najmočnejših antioksidantov, spodbuja krvni obtok, lajša težave pri prehladu in gripi ter preprečuje nastanek okužbe, zmanjšuje holesterol in preprečuje nastajanje krvnih strdkov, zmanjšuje krvni tlak in pomaga pri kroničnih sklepnih bolečinah, ki nastanejo pri artritisu.  

Ingverju pa se pripisujejo tudi lastnosti afrodiziaka, saj deluje kot stimulator pretoka krvi po telesu in posledično izboljša spolno moč. Spodbudno pa vpliva tudi na spolno slo.  

Školjke, predvsem ostrige so obilne s cinkom in jih tudi zato povezujemo z izboljšanjem libida.

 

Selen

Selen je kemični element in je nujno potreben za normalen razvoj in rast. V človeški prehrani je selen element v sledovih, ki igra pomembno vlogo pri nevrološkem razvoju in delovanju ščitnice ter spolnih organov.

Deluje kot kofaktor številnim encimom – npr. tiroidnim dejodinazam, ki aktivirajo ščitnične hormone. Ima pa tudi močan antioksidativen učinek in odlično sposobnost vezave težkih kovin, ki bi se drugače kopičile v našem telesu.

Poglejmo si še o pomenu selena za normalno spolno življenje. Predvsem je zanimivo to, da njegovo pomanjkanje bolj prizadene moške kot ženske, saj pride do zmanjšane gibljivosti in zmanjšanega števila semenčic. Posledično se zmanjša plodnost in je možnost oploditve ženskega jajčeca manjša.

Selena naše telo ne more proizvesti samo, zato ga moramo vnesti s hrano. Naše telo ga nato shrani v številnih organih, a največji delež selena se nahaja v skeletnem mišičevju. Selen lahko najdemo v različnih živilih.

“Zaradi intenzivnega poljedelstva in uporabe škodljivih gnojih, delež selena v prsti upada. Posledično upada tudi v pridelani hrani.”

Največje koncentracije so v brazilskih oreščkih, najdemo pa ga tudi v žitaricah, jajcih, mesu in ribah.  Danes je pomanjkanje selena pogost pojav v zahodnem svetu in je jemanje nadomestkov pri nekaterih posameznikih tudi nujno potrebno za vzdrževanje splošnega zdravja.

L-arginin

L-arginin je aminokislina, ki je prisotna v številnih proteinih in opravlja številne funkcije. Pomemben je za normalno delovanje imunskega sistema, pri izgradnji mišic, tvorbi krvničk, izločanje amonijaka iz telesa, zmanjša verjetnost zapletov zaradi ateroskleroze in sladkorne bolezni in še bi lahko naštevali.

Ta aminokislina je tudi potrebna za sintezo dušikovega oksida, ki sprošča krvne žile in s tem poveča pretok krvi skozi arterije. To ni pomembno samo za normalno delovanje srca, temveč tudi za vzdrževanje erekcije. Arginin ima tako pomembno vlogo, ne samo pri zdravljenju srčno-žilnih bolezni, temveč tudi pri zdravljenju težav v spolnem življenju.

Ker ima tudi antioksidativno vlogo, je arginin nepogrešljiv sestavni del prehranskih dodatkov, ki so namenjeni izboljšanju spolnosti. 

“Poleg vsega naštetega pa pospešuje spermatogenezo in po nekaterih raziskavah celo poveča verjetnost zanositve.”

Maka

Maka (latinsko Lepedium meyenii) je nativna perujska in bolivijska rastlina, ki se v zdravilne in prehrambne namene uporablja že tisočletja. Gojijo jo zaradi njenega mesnatega hipokotila, ki je odebeljena povezava med listi in embrionalno korenino. 

Maka povečuje spolno moč in vzdržljivost ter povečuje libido, tako pri moških kot pri ženskah. Prav tako blagodejno vpliva na erektilno disfunkcijo.

Maka pa ne vpliva le na našo spolnost, temveč tudi znižuje krvni tlak in blaži simptome depresije, zlasti pri pomenopavzalnih ženkah. Prav tako zmanjšuje stres in dviguje naše razpoloženje. 

“Maka pa ne vpliva le na našo spolnost, temveč tudi znižuje krvni tlak in blaži simptome depresije, zlasti pri pomenopavzalnih ženkah. Prav tako zmanjšuje stres in dviguje naše razpoloženje.”

Maka

Plodovi make


Maka

Kapsule z mako za izboljšanje počutja, energije in več aktivnosti v spalnici.

Guarana

Guarana (latinsko Paullinia cupana) je zimzelena rastlina iz Južne Amerike, ki je postala znana kot stimulant, afrodiziak in astrigent. Povezuje se jo z večjo močjo in odpornostjo, blagodejnim vplivom na gubice in celulit, nekateri pa jo celo imenujejo eliksir za dolgo življenje. 

Raziskave so pokazale, da ima guarana pozitiven vpliv na metabolizem in na zdravo telesno težo. Za omenjena učinka je odgovoren teobromin. Seveda pa guarana vsebuje tudi druge snovi – saponine, tanine, katehine in zelo veliko količino kofeina (trikrat več kot kava). Slednje se izkorišča v raznih energijskih pijačah in prehranskih nadomestkih, saj izboljšuje kognitivne sposobnosti in viša zmogljivosti športnikov.

V tradicionalni medicini se uporablja za zdravljenje vnetnih bolezni prebavil, za okužbe sečil in driske, za spodbujanje delovanja srca, pri menstrualnih bolečinah in pri glavobolu. Prav tako pa vpliva na spolno poželenje pri moških in ženskah. Ne vpliva pa na težave z erektilno disfunkcijo, zato jo je smiselno jemati skupaj z drugimi nadomestki – npr. L-arginin.

Guarana

Plodovi guarane so dobro poznano poživilo


Kapsule za erekcijo

Naravne kapsule za boljšo erekcijo

Muira Puama

Muira puama (latinsko Ptychopetalum olacoides) je domorodsko ime za vrsto drevesa iz Južne Amerike. V medicini se uporablja njegovo lubje in korenine, ki sta bogata z antioksidanti. Velja za naravni afrodiziak in zdravi različne spolne težave tako pri moških kot pri ženskah. Pomembno zvišuje libido in omogoča normalno erekcijo, ženske pa poročajo o bolj intenzivnih orgazmih. Deluje kot nevrološki stimulant, ki nas naredi bolj občutljive na stimulacijo in poveča užitek med spolnim odnosom. 

Rastlina pa vsebuje tudi različne sterole – sitosterol, kampesterol in lupol, ki v telesu aktivirajo testosteronske receptorje, kar še dodatno poveča libido in vzdržljivost. Prav tako vsebuje različna esencialna olja, ki povrnejo izgubljen občutek poželenja in povečajo mentalno sposobnost vzburjenja.

Muira puama pa ne vpliva samo na našo spolno življenje, v tradicionalni medicini se uporablja tudi za zdravljenje depresije in kroničnega stresa, bolečine v sklepih, menstrualne bolečine in predmenstrualni sindrom, težave s prebavo ter težave s spominom. Nekatere študije kažejo, da lahko Muira puama inhibira acetilholinesterazo. To je encim, ki razgrajuje acetilholin, ki ga primanjkuje pri Alzheimerjevi bolezni. Z inhibicijo tako poraste nivo acetilholina in zmanjša simptomatiko Alzheimerjeve bolezni. Je pa acetilholin tudi nevrotransmitor, ki sodeluje pri razširjanju žil v predelu splovila.

Tribulus – saponini

Trubulus (latinsko Tribulus terrestris) je rastlina, ki se uporablja kot tradicionalna medicina v Vzhodni Evropi pri zdravljenju težav s spolnostjo. Danes prihaja uporaba te rastline ponovno v ospredje, saj jo najdemo v številnih preparatih za izboljšanje spolnega poželenja in sla.

Snovi v rastlini se povezujejo s povečano proizvodnjo semenčic (in s tem večjo plodnostjo moških), povečano vzdržljivostjo (in s tem daljšim trajanjem spolnega odnosa) in z dvigom testosterona. Zlasti zaradi dviga nivoja testosterona, rastlina zelo ugodno vpliva na zdravje moških.

“Pri moških testosteron začne upadati pri štiridesetih letih in vztrajno upada vse do smrti. S tem pa se pojavijo naslednje težave: zmanjšano poželenje in erektilna disfunkcija, ter neplodnost.”

Ni pa pomanjkanje testosterona vezano samo na spolno funkcijo, prenizke koncentracije povzročijo tudi utrujenost, slabšo koncentracija, zmanjšano mišično maso, pospešujejo izgubo kostne gostote in celo depresijo.

Trubulus ne samo, da lahko dvigne nivo testosterona, pomaga tudi pri ponovni izgradnji mišične mase. Danes niti ni redko, da najdemo preparate trubulusa tudi v prehrani za športnike in body-builderje.

Snovi v omenjeni rastlini, ki so odgovorne za delovanje so steroidni saponini. Saponini ali triterpeni glikozidi so snovi grenkega okusa, ki se v vodi tipično spenijo. Spadajo med terpenoide in imajo sposobnost interakcije z membrano celic, zlasti s holesterolom. To se izkorišča v kozmetiki in tudi pri določenih zdravilih. Najdemo jih tudi v cepivih kot adjuvante, kar poveča učinkovitost cepiva. Najpomembnejši je protodioscil, ki ima proerektilne lastnosti afrodiziaka.

Koliko in katere tip saponina se nahaja v rastlini je odvisno od izvora rastline. Tako lahko najdemo furostanol samo v Tribulus terrestris bolgarskega izvora.

Tribulus

Nekoliko manj znana rastlina Tribulus, katere uporaba pa sega v pradavnino.


Muira puama

Napitek z Muiro Puamo in Tribulusem za več testosterona in vzdržljivosti.

Grško seno

Grško seno, znano tudi pod imenom sabljasti triplat je bilo poznano že v antični grčiji, o zdravilnih učinkovinah, pa je pisal že Hipokrat, ti. oče antične medicine. 

Poleg prehranske vloge (je sestavina karija) vpliva tudi na naše zdravje. Pripisujejo se ji zdravilni učinki pri sladkorni bolezni, znižuje holesterol, blaži kašelj, spodbuja prebavo in apetit ter blagodejno vpliva na kožo. 

Nedavno je grško seno postalo popularno tudi zaradi potencialnega učinka na nivo testosterona in estrogena.

Uporablja se predvsem z izdelkih namenjenim ženskam. Vsebuje namreč saponine, med katerimi je tudi diosgenin, ki je podoben ženskem spolnem horomu estrogenu, pa še nekatere fitoestrogene (rastlinske hormone). Te spodbujajo rast mlečnih žlez in bi naj pomagale pri povečanju prsi.

Damiana

Damiana (latinsko Turnera diffusa) je subtropska rastlina iz osrednje Amerike. Rastlina je majhen grmiček, z majhnimi cvetovi močnega vonja, ki se razvijejo v plodove podobnega okusa kot fige. Njeni listi so bila priljubljen afrodiziak pri Aztekih, saj se verjeli, da krepi tako žensko kot moško spolnost. 

Zmanjšana želja po spolnosti se pojavi pri vsaki ženski slej kot prej, bodisi že v reproduktivnem obdobju bodisi po menopavzi. Zlasti na začetku menopavze, pride do velikih hormonskih neravnovesij, kar močno vpliva na poželenje in vzburjenost. Pri tem lahko pomaga damiana, ki deluje kot ženski afrodiziak in relaksant, saj poveča krvni pretok in občutljivost ženskih spolnih organov.

Poleg tega pa tudi zmanjšuje občutke tesnobe, menstrualne težave, izboljša prebavo (ima odvajalni učinek v večjih dozah), lajša blago depresijo in povečuje energijo. Še zlasti dobro odpravi omenjene težave, če so ti povezani s spolnostjo.

Za njen zdravilni učinek so pomembni, v listih nahajajoči se terpeni, pa tudi flavonoidi, tanini, daminian in drugi. Damiana se lahko vzame sama ali pa v kombinaciji z drugimi zelišči za dodaten učinek. 

Grško seno


Grško seno

Grško seno v kapsuli. Izdelek, ki so ga vesele predvsem ženske. 

Zaključek

Našteli smo kar nekaj zanimivih rastlin in snovi, katerim priporočamo, dajte več pozornosti.

Katera bo prinesla največji učinek na vas, ugotovite sami.

Povezave iz tega članka vas vodijo do kar nekaj zelo zanimivih izdelkov, sestavljenih iz učinkovin naštetih tukaj. 

Viri:

 1. https://en.wikipedia.org/wiki/Garcinia_kola 
 2. https://www.britannica.com/plant/Cola-nitida 
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14596440/
 4. https://en.wikipedia.org/wiki/Zinc
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5422695/ 
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK225470/
 7. https://www.medicalnewstoday.com/articles/l-arginine 
 8. https://www.healthline.com/health/food-nutrition/maca-recipe-drink
 9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23981847/ 
 10. https://www.healthline.com/nutrition/fenugreek-for-testosterone 
 11. https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-muira-puama-89574 
 12. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-703/damiana
 13. https://en.wikipedia.org/wiki/Saponin 

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko ponudimo boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani se strinjate z njihovo uporabo.