Kako in zakaj je pomembno čistiti črevesje?

`

`

Sestava črevesja

Naše črevo je sestavljeno iz tankega in debelega črevesja. Če je tanko črevo odgovorno za razgradnjo in absorpcijo hranil, je naloga debelega črevesja absorpcija in sekrecija vode ter elektrolitov.

Na dan lahko debelo črevo absorbira do 6 L vode, ko je ta volumen presežen pride do driske.

Celotno debelo črevo je dolgo od 1,2 do 1,6 m. Vsebuje veliko število anaerobnih komenzalnih bakterij, ki razgrajujejo neprebavljive snovi in vlakna.

Razen občutku lakote, sitosti in odvajanju blata, našemu črevesju ne posvečamo veliko pozornosti, vse dokler se ne pojavijo težave. Vzroki za težave so različni, a na koncu pripeljejo do enakega rezultata – porušenje naše mikrobiote.

V našem črevesju po ocenah prebiva 100 trilijonov mikroorganizmov, kar je 10-krat več, kot je naših telesnih celic. Torej, le okoli 10% vseh celic v našem telesu, je dejansko naših. Kljub temu, da po številu močno prevladujejo, imajo bakterije skupno maso »le« okoli 1,5 kilograma. Zanemarljivo? Morda, a to je vseeno toliko kot naši možgani.

Črevesna flora se neprestano spreminja. Raznovrstnost bakterij je pod vplivom prehrane, okolja, higiene, uporabe antibiotikov, stresa in genov.

Vsak od nas ima svojo lastno mikrobioto, niti ena ni enaka drugi. Bakterije živijo z nami v sožitju, če bomo ohranjali njihovo raznovrstnost, bodo one ohranjale naše zdravje. Sedaj si pa poglejmo kako ohranjamo naše debelo črevo zdravo.

Kako čistimo debelo črevo?

Čiščenje debelega črevesja pomeni odstranitev blata, ki se nahaja v črevesju.

Ločimo naravno čiščenje blata, ki je normalen telesen poziv k iztrebljanju in se zgodi 2-3x/dan in spodbujeno čiščenje, kjer s pomočjo pripravkov spodbudimo črevo k izpraznjenju.

Je nujno potreben postopek pred določenimi medicinskimi posegi (npr. kolonoskopija) in priporočen, kadar imamo težave z odvajanjem blata.

V slednjem primeru se  v telesu ne zadržujejo le neprebavljivi produkti hrane, temveč tudi raznovrstni strupi. Ti lahko vstopijo v krvni obtok in povzročijo težave tudi drugje v telesu, istočasno pa lahko povečajo verjetnost nastanka črevesnega raka.

Čiščenje črevesja bi lahko uvrstili, kar med osnovno telesno higieno. Nekateri celo priporočajo mehansko čiščenje črevesja z vodo nekajkrat letno, vendar je iz medicinskega in praktičnega vidika postopek pogosto neprijeten in nepotreben, saj lahko sami z dieto in drugimi pripravki omogočimo črevesu, da se obnovi in očisti samo. Post in čiščenje črevesja pomaga odstraniti strupe iz telesa in spodbudi naravne mehanizme razstrupljanja

“Tako kot pri drugih boleznih je težave s črevesjem bolje preprečevati kot pa zdraviti in če še niste o tem nikoli razmišljali, je sedaj pravi trenutek.” 

Če še enkrat povzamemo načine čiščenja črevesja:

Uporaba snovi, ki spodbudijo delovanje črevesja:

 • aktivno učinkovino zaužijemo, nekatere delujejo po vnosu skozi zadnjik,
 • rezultat je izpraznjenje vsebine črevesja,
 • te snovi so zelo raznovrstne: odvajala, zeliščni pripravki, magnezij

Čiščenje črevesja z irigacijo:

 1. uporaba posebne naprave, ki v debelo črevo skozi zadnjih vbrizga tekočino in morebitne dodatke (npr. probiotike),
 2. terapevt po aplikaciji več litrov vode nežno masira trebuh, kar spodbudi izločanje odvečnega blata in strupov,
 3. voda se izloči z rednim odvajanjem blata,
 4. postopek se lahko večkrat ponovi.

Rastline za čiščenje črevesja

V namen tega članka se bomo osredotočili na nekatere rastline, ki spodbujajo naravno čiščenje črevesja, delujejo zaščitno in razstrupljevalno ter pripomorejo k ravnovesju črevesne flore.

Aloe vera

Aloe vera je ena od najbolj znanih zdravilnih rastlin, ki se danes uporablja vse od kozmetike, hrane do priprave zdravil. Prvi zapisi o njeni uporabi segajo okoli 1600 let pr. n. št.

Aloe vera je rastlina, ki naravno uspeva v stepskem okolju in je do meter visok grm z odebeljenim sočnim steblom in listi. Ti so temno zelene barve in imajo tope bodice na robovih listov. 

Zdravilni učinki aloje vere so zelo številni, a daleč največ se uporablja za zdravljenje opeklin. Pri tem pa nikakor ne smemo pozabiti njenih drugih učinkov: izboljšanje alergijskih reakcij, zdravljenje glivičnih vnetij, herpesa, aken, luskavice, ekcema in ugodnega delovanja na prebavila. Zaradi aloina ima rastlina grenak priokus in se zato večinoma uporablja le za zdravljenje kožnih obolenj. 

V primeru, da nas grenak priokus ne moti ali pa uživamo pripravke, kjer so izvlečki iz aloje vere, bo rastlina z antimikrobnim in protivnetnim delovanjem pripomogla k zdravju našega črevesja. Med drugim pripomore k izgubi telesne teže, zmanjšuje količino glukoze v krvi, podpira prebavo in ima še številne druge dobre učinke na zdravje.

Aloe vera je rastlina, ki jo večinoma uporabljamo za nego in zdravje kože, a je njena uporaba lahko veliko širša.


Aloe vera v kapsuli je verjetno najpriročnejša oblika za uživanje aloe vere.

Vlaknine pšeničnih otrobov

Pšenični otrobi so trda zunanja plast pšeničnega jedra. So bogati z minerali ter odličen vir vlaknin. Imajo rahlo sladek okus po oreščkih. Nimajo visoke hranilne vrednosti, saj jih naše telo ni sposobno razgraditi. Posledično prehajajo skozi črevo neprebavljeni in na ta način povečajo volumen blata in pospešijo njegovo potovanje po črevesju. To lahko izkoristimo, saj netopne vlaknine pomagajo lajšati ali preprečevati zaprtje in napihnjenost.

Pšenični otrobi pa so prav tako odlični probiotiki, saj predstavljajo hrano telesu prijaznim bakterijam. Uživamo jih lahko samostojno ali pa v različnih pripravkih. Ne smemo pa pozabiti popiti zadostne količine vode, saj jo vlaknine privlačijo nase.

Encijan

Encijan (lat. Gentiana lutea) poznan pod različnimi imeni (npr. rumeni svišč) je do 1,5 metra visoka trajnica in spada med zaščitene rastline. Živi lahko do 60 let. Največ se uporablja njegova korenina, ki je rjava ali temno-siva navzven in rumena navznoter. Je gorska rastlina iz alpskih predelov osrednje in južne Evrope ter Male Azije. 

Njegova najbolj značilna karakteristika je močan grenak okus, ki pospešuje izločanje sline. Iz njegove korenine se lahko pripravljata tinktura in izvleček, ki odpravljata bolečine v želodcu in zmanjšujeta slabost. Zaradi tega je encijan znan kot rastlina, ki pomaga urediti prebavo. Redkeje se uporablja za zmanjševanje vročine, zdravljenje jetrnih obolenj, deluje pa tudi kot blag diurtek. 

Indijski trpotec

Indijski trpotec (lat. Plantago psyllium) je enoletna rastlina, ki izvira iz Indije in Irana. Spada v rod trpotcev, kamor uvrščamo tudi nekatere predstavnike, ki uspevajo v Evropi.

Najuporabnejši deli rastline so njena semena. V njih se nahajajo snovi, ki pomagajo pri povečanju volumna blata in pri črevesnem ravnovesju, saj ne samo da delujejo kot odvajajo, delujejo lahko tudi kot sredstvo proti driski. Z drugimi besedami, pospešijo delovanje črevesja do določene mere, a hkrati tudi zavirajo prehitro peristaltiko. Poleg delovanja na črevo pa ugodno vplivajo tudi na presnovo: zmanjšajo količino holesterola v krvi, znižujejo porast glukoze v krvi po obroku, zavirajo delovanje škodljivih bakterij v črevesju in omogočajo obnovo črevesne sluznice.

 

Če imate težave z drisko, plini ali bi želeli detox debelega črevesa, vam priporočamo kapsule z aktivnim ogljem.

Nujne učinkovine za ohranjanje zdravega črevesja

Vsekakor je pomembno, da dnevno vnašamo v telo kvalitetne vlaknine in probiotike, ki bodo poskrbeli za uravnovešeno prebavo in zdravo črevo. 

Še posebno priporočljive so naslednje učinkovine: 

 • Pšenična vlakna, ki so v naravi netopna, pomagajo povečati volumen blata in zato spodbujajo črevesni prehod.
 • Trpotec, znan tudi kot psyllium, bogat s topnimi vlakni, prispeva k črevesnemu prehodu in ohranja zdravo črevo.
 • Nageljnova žbica je tonik za prebavila, ki spodbuja prebavo in čisti prebavni trakt.
 • Sladki koren se tradicionalno uporablja za lajšanje prebavnih motenj.
 • Aloe vera pomaga ohranjati zdravo prebavo.
 • Klorela ima čistilne lastnosti: absorbira toksine.
 • Koren encijana – vsebuje sekoiridoidne glikozide, ki so izrazito grenkega okusa in spodbujajo izločanje želodčnega soka.

 

Vse naštete učinkovine vsebuje tudi naravno prehransko dopolnilo ColonDetox, ki je bilo izdelano z namenom ohranjanja zdravja celotnega prebavnega sistema. 

 

Kapsule Colon Detox, katerih naravne učinkovine pomagajo pri revitalizaciji debelaga črevesja.

Viri

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6175553/ 
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7144722/ 
 3. https://www.prehrana.si/sestavine-zivil/prehranske-vlaknine 

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko ponudimo boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani se strinjate z njihovo uporabo.