Čudežno delovanje pegastega badlja

 1. Splošno o rastlini
 2. Silimarin
 3. Pegasti badelj in jetra
 4. Delovanje na možgane
 5. Osteoporoza
 6. Rakava obolenja
 7. Akne
 8. Sladkorna bolezen
 9. Žolčni kamni
 10. Hujšanje
 11. Holin
 12. Priporočen vnos
 13. Stranski učinki
 14. Otroci
 15. Čaj iz pegastega badlja
 16. Domov

Pegasti badelj ali Milk Thistle

Pegasti badelj (latinsko Silybum marianum) je velika sredozemska rastlina iz družine nebinovk. Ima pokončno steblo in zraste do metra in pol višine. Ima velike nazobčane zelene liste, ki imajo značilne bele lise. Na koncu stebla je okroglo socvetje, ki se jeseni razvije v trde plodove s svilnatimi dlačicami. Socvetje je veliko od 4 do 12 centimetrov in je rdečovijolične barve. Moč pegastega badlja leži v njegovih zdravilnih lastnostih, ki jih bomo spoznali skozi članek.

Za zanimivost omenimo še njegovo drugo ime – Marijin osat. Legenda namreč pripoveduje, da je devica Marija nekega dne iskala mesto, kjer bi lahko na skrivaj podojila svojega otroka. Ko je njeno iskanje opazil Marijin osat je ta razširil svoje liste in jo skril pred ljudmi. Mariji je med dojenjem nekaj kapljic mleka padlo na rastlino, kar je rastlini dalo značilne bele lise in črte na listih.

Kje raste

Omenili smo, da je pegasti badelj sredozemska rastlina, saj ima rada toplejše podnebje.

Nanj je tudi odlično prilagojena, saj zaradi zmanjšane površine listov in cvetov izgublja relativno malo vode.

Resda izvira iz Jugovzhodne Evrope in preko Grčije vse do Irana in Afganistana, a jo danes najdemo praktično povsod kjer je temperatura zanjo primerna. Žal je izven omenjenih območij invazivna rastlina, saj izpodriva domorodne rastline. Z njo imajo zlasti probleme v Avstraliji, na Havajih in južnem delu Severne Amerike.

Pegasti badelj ima rad rodovitno zemljo in obilo sonca, vendar lahko raste tudi v polsenci.

Za svojo rast ne potrebuje dosti vode.

Ker je občutljiv na prenizke temperature in slano, uspeva le na Primorskem, zlasti kot okrasna rastlina. Danes pa ga ljudje tudi drugje vedno več gojijo za izkoriščanje njegovih zdravilnih sposobnosti.

Uspešno bo namreč rastel tudi drugje po Sloveniji, vendar bo mraz uničil njegovo korenino, če ga ne prenesemo v toplejši prostor.

Uporabni deli pegastega badlja

Uporabimo lahko različne dele rastline. Načeloma lahko vse dele, razen semen, uporabimo, ko so še mladi. Pri semenih pa moramo počakati da dozorijo. Pravzaprav so vsi deli rastline užitni:

 • korenina (velika korenina, ki ima obliko korenčka – lahko jo skuhamo in pojemo, a preden postane prestara in trda),
 • listje (velike liste lahko skuhamo in pojemo kot špinačo – pred tem je smiselno odrezati bodeče dele),
 • cvet (mlado socvetje lahko pojemo preden dozori)
 • steblo (mlado steblo lahko uporabimo za pripravo čaja, ker je sorodnik artičoke ga nekateri ljudje tudi jedo)
 • semena (so najpogosteje uporabljen del rastline).

“Od vseh delov se daleč največ uporabljajo zrela semena.”

Semenom se odstrani ščetinasta zaščita, se jih zmelje in iz njih se pripravlja zdravilni čaj. Semena se dodajo tudi čajnim mešanicam. Iz njih se pripravijo tudi izvlečki, ki jih najdemo v kapsulah pegasti badelj.

Pegasti badelj za jetra

Rastlina s čudežnim delovanjem – Pegasti badelj

Pegasti badelj kapsule

Dopolnilo k prehrani – 100% izvleček semen pegastega badlja.

NAKUP PEGASTI BADELJ


Zdravilni učinki pegastega badlja in silimarin

Pegast badelj je zdravilna rastlina in vsebuje dolgoverižne nenasičene maščobne kisline (npr. linolna kislina), sterole (npr. holesterol), do 30% proteinov in različne flavonoide.

Ti kot antioksidanti varujejo rastline pred prostimi radikali, ki nastanejo zaradi ultravijoličnih žarkov.

Standardiziran izvleček flavonoidov iz pegastega badlja strokovno imenujemo silimarin. Plod rastline vsebuje od 1,5­­–3,0 % silimarina. Njegove pomembnejše sestavine so silibilin ali silibin, izosilibinin ali izosilibin silikristin in silidianin. Teh je še posebej dosti v njegovih plodovih oziroma semenih. Zanje se naredilo tudi največ raziskav, tako da veljajo za najbolj najboljši in najbolj uporabljen del rastline.

Silimarin nima zgolj enega učinka na telo, ima jih mnogo. Med drugim regulira prehodnost celične membrane, deluje kot antioksidant (uničuje reaktivne kisikove radikale), vpliva na ekspresijo DNA v celicah, ima protirakave in protivnetne lastnosti (inhibira levkotriene), deluje citoprotektivno in še bi lahko naštevali.

Posebej omenimo še eno lastnost – preprečuje poškodbo jetrnih celic zaradi različnih toksinov.

Pegasti badelj in čiščenje jeter

Daleč najbolj znana in raziskana zdravilna funkcija pegastega badlja je njegov učinek na jetra, saj so že v šestnajstem stoletju ugotovili, da uporaba pripravkov iz pegastega badlja ugodno vpliva na jetra.

Pegasti badelj je svetu najbolj znan kot pomemben varovalni dejavnik jetrnim celicam oziroma hepatocitom.

Omenili smo že, da je silmarin stabilizator membran celic. To lahko izkoristimo kadar želimo preprečiti vstop strupom v celice. Tako so recimo ugotovili, da silmarin prepreči vstop smrtno nevarnih beljakovin iz zelene mušnice (npr. amanitina) v jetrne celice. Seveda je zaščitni učinek odvisen od časa dajanja, zato je še posebno pomembno, da pripravek iz izvlečka pegastega badlja ob zastrupitvi damo čimprej.

Silmarin pa ne zgolj preprečuje, temveč tudi pomaga pri zdravljenju.

“Silimarin spodbuja sintezo beljakovin v jetrnih celicah in spodbuja obnovo poškodovanih celic.”

Silmarin omogoči tudi hitrejšo ozdravitev po prebolelem virusnem hepatitisu. Poleg hitrejše regeneracije pa znižuje tudi stopnjo vnetja in preprečuje nadaljnjo poškodbo jeter.

Jemanje silimarina pa tudi izboljša nekatere dejavnike, ki nakazujejo stopnjo poškodbe jeter ali stopnjo jetrnega vnetja in ciroze, kot so vrednosti jetrnih encimov v krvi.

Dober primer so povišani jetrni encimi v primeru alkoholizma. Koncentracija teh se je v raziskavi zmanjšala, a le pod pogojem, če se je pripravek jemal redno in ob pravilni dozi.

Danes se tako silmarin najpogosteje uporablja kot dopolnilna terapija pri alkoholni jetrni bolezni, ne-alkoholni steatozi jeter in virusnih hepatitisih.

Kljub velikemu številu opravljenih študij, še vedno ni skupnega konsenza o učinkovitosti silmarina. Veliko bolj pomembno je, da se odpravi vzrok nastanka bolezni (npr. pitje alkohola), silmarin pa se uporabi kot dodatna pomoč, da lahko naša jetra hitreje postanejo zdrava. Če vzroka ne odpravimo, nam silmarin ne bo pomagal.

Pegasti badelj in starostni upad možganske funkcije

Rastlina se je v tradicionalni medicini uporabljala za zdravljenje Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni.

Žal se še ne ve ali zdravilne učinkovine rastline v zadostni koncentraciji prehajajo v možgane, zato so potrebne nadaljnje raziskave.

Danes obstajajo zdravila, ki lahko veliko učinkoviteje zdravijo omenjeni bolezni, a če zaupate predvsem naravnim učinkovinam, je to zagotovo pegasti badelj.

Pegasti badelj in osteoporoza

Osteoporoza je vodilni vzrok progresivne izgube kostnine, ki poteka počasi tekom večih let in vodi v krhke kosti, ki se lahko zlomijo že ob padcu iz stojne višine.

Raziskave so pokazale, da izvleček pegastega badlja spodbuja mineralizacijo kosti in s tem varuje pred izgubo kostne mase. 

Pegasti badelj in rak

Snovi v pegastem badlju imajo dokazan protirakav učinek, vendar niso nadomestilo za kemoterapijo.

Študije poskušajo dokazati, pri katerih oblikah raka, bi lahko sočasna uporaba pegastega badlja prispevala k izboljšanim izidom zdravljenja, a žal bomo morali na rezultate še nekaj časa čakati.

Pegasti badelj in akne

Nedavno opravljena raziskava je pokazala, da imajo ljudje, ki jemljejo prehranske nadomestke, ki vsebujejo pegasti badelj, manjše število aken.

Akne so kronična vnetna bolezen kože, ki lahko vodi v nastanek brazgotin.

Predvideva se, da ima pri nastajanju aken pomembno vlogo oksidativni stres, proti kateremu se lahko borimo s pegastim badljem.

Pegasti badelj in sladkorna bolezen

Pegasti badelj se lahko uporabi kot dodatna terapija pri zdravljenju sladkorne bolezni tipa 2.

Ugotovili so namreč, da določene snovi v rastlini delujejo podobno kot standardna zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje omenjene bolezni.

Njegov učinek se skriva v povečevanju občutljivosti na inzulin, ki je pri tipu 2 povišana, in s tem zmanjševanju koncentracije glukoze v krvi.

Nedavne raziskave so namreč pokazale, da imajo ljudje, ki redno uživajo silmarin, nižje vrednosti glukoze na tešče in tudi nižje vrednosti HbA1c, ki kaže več mesečno urejenost krvnega sladkorja.

Uporaba pegastega badlja

Uporabni deli rastline so predvsem semena, a uporabljajo se tudi korenina, cvet in listje.

Zdravilne učinke pegastega badlja povezujemo predvsem z jetri, čeprav se njegovo učinkovanje na zdravje vsekakor ne konča tukaj.

Pegasti badelj in žolčni kamni

Žolčni kamni največkrat nastanejo, kadar je vsebnost žolčnih kislin premajhna v primerjavi s količino holesterola. Del holesterola se zato kristalizira, ti kristali pa se odlagajo v žolčniku ali žolčevodu. Z združevanjem kristalov nastanejo žolčni kamni, ki lahko vodijo v nastanek bolečin in vnetja.

Pegasti badelj pomaga pri zdravljenju in tudi preprečevanju nastanka žolčnih kamnov, saj izboljša pretok žolča. Poleg tega pa uživanje pegastega badlja niža holesterol v krvi (in posledično tudi v žolču) za kar gre zahvala učinkovanju silimarina.

“Silimarin poveča količino zdravega HDL holesterola v krvi, zmanjša pa koncentracijo LDL in skupnega holesterola v krvi.”

Pegasti badelj in hujšanje

Pegasti badelj pomaga pri izgubi telesne teže preko svojega delovanja na jetra.

Ta so neposredno povezana s presnovo. Da razumemo kako, moramo razumeti dva osnovna tipa debelosti: Ločimo centralno debelost in periferno debelost.

Centralna debelost se kaže s povečanim obsegom pasu, zaradi nabiranja maščob v trebušni votlini, vključno z organi. Je predvsem posledica nezdravega načina življenja povezanega z uživanjem prevelikih količin alkohola in tudi sladkorja. Neposredno je povezana tudi z rezistenco na inzulin in sladkorno boleznijo tipa 2. In center vsega tega dogajanja so jetra.

Nealkoholna maščobna jetrna bolezen ali enostavno povedano zamaščenost jeter lahko vodi v vnetje jeter, cirozo in celo raka.

“Seveda uporaba pegastega badlja in nadaljevanje z nezdravim življenjskim slogom ne bo pomagala. Če pa začnemo živeti zdravo, nam lahko pegasti badelj hitreje pomaga povrniti zdrava jetra.”

Pegasti badelj in holin

Pegasti badelj poveča učinkovitost različnih drugih učinkovin. Seveda pa gre součinkovanje v obe smeri, saj tudi druge snovi (npr. holin) povečajo učinkovitost pegastega badlja.

Holin je vodotopno, organsko esencialno hranilo, ki se nahaja v celičnih membranah in služi kot prekurzor pomembnega živčnega prenašalca acetilholina. Bolj ga poznamo pod imenom vitamin b8.

Vitamin b8 bo najbolj učinkovito zaužiti dodatno s hrano oz. prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo b8. Resda naše telo lahko samo sintetizira holin, vendar proizvodnja ne zadošča dnevnim potrebam, zato je razliko potrebno zaužiti s hrano v obliki holina ali fosfadililholina. Ker ima pomembno vlogo pri delovanju jeter in prispeva k presnovi maščob, se njegovo pomanjkanje kaže z zamaščenostjo jeter in mišičnih poškodbah.

“Z uživanjem holina (vitamin b8) in pegastega badlja preprečimo, da bi se maščoba nabirala v naših jetrnih celicah. Z uživanjem obeh tako podpiramo jetrno funkcijo.”

Kako pripraviti čaj iz pegastega badlja.

Kapsule železo b kompleks

Kapsule z vitaminon b8 dopolnijo učinkovanje Silimarina

Kako jemati pegasti badelj in priporočen vnos

Obstajajo različne oblike, v katerih lahko jemljemo izvleček iz pegastega badlja. Najpogosteje  najdemo pegasti badelj obliki kapsul, vendar lahko tudi v obliki kapljic, tablet in prahu (npr. čajna vrečka).

Trenutno ni natančnih navodil koliko pegastega badlja moramo zaužiti v enem dnevu, da lahko polno izkoristimo njegov zdravilni učinek.

V raziskavah so proučevali različne koncentracije, vendar razen večjega števila neželenih učinkov pri visokih dozah, optimalne količine niso ugotovili.

Evropska agencija za zdravila priporoča jemanje 300-600 mg izvlečka pegastega badlja dva ali trikrat na dan.

NAKUP PEGASTI BADELJ

Stranski učinki pegastega badlja

Učinkovine v pegastem badlju so posebne, saj tudi v visokih dozah, razen blagega odvajalnega učinka, načeloma nimajo hudih neželenih učinkov. Študije so pokazale, da tudi ob dolgotrajnem jemanju stranske učinke doživi <1 % ljudi. Še najpogostejši se kažejo kot blaga diareja, slabost in občutek napihnjenosti.

V izredno redkih primerih lahko povzroči preobčutljivostne reakcije, zlasti ob že znani alergiji na družino košarnic. Lahko pride do pojava kožnih izpuščajev, otekanja ali anafilaksije.

Še največji problem predstavlja součinkovanja z zdravili. Zlasti moramo biti previdni pri sočasnem uživanju drugih zdravil proti diabetesu, saj se lahko s skupnim delovanjem obeh krvni sladkor preveč zniža in pride do hipoglikemije.

Druga zdravila, kjer je potrebna pozornost so še:

 • nekateri antibiotiki (npr. klaritromicin),
 • antikoagulanti (npr. varfarin),
 • nesteroidna antirevmatična zdravila (npr. ibuprofen),
 • zdravila proti hiperholesterolemiji (npr. statini).

Najbolje je, da se posvetujete z zdravnikom preden začnete jemati pripravke pegastega badlja.

Obstajajo pa tudi določene skupine ljudi, kjer ni bilo opravljenih dovolj raziskav o varni uporabi, zato se pri njih uporaba odsvetuje. To so nosečnice, ljudje z znanimi alergijami na sorodne rastline, ljudje z zdravili proti diabetesu in nekatera druga stanje (npr. rak dojke, saj lahko pride

Ali je pegasti badelj primeren za otroke

Trenutno ni dovolj raziskav o varni uporabi, zato se za zdaj rutinska uporaba pri zdravih otrocih odsvetuje.

Ne smemo pa pozabiti, da lahko imajo tudi otroci kronične jetrne bolezni, kjer bi jim lahko dopolnilna terapija s silmarinom koristila, zato se je o tem smiselno pogovoriti z otrokovim pediatrom.

Pripravite si čaj pegastega badlja

Priprava čaja iz pegastega badlja je enostavna. Ima nežen okus po oreščkih in ga lahko pijete zaradi zdravstvenih razlogov ali zgolj zaradi užitka.

Njegova priprava:

 1. Zmeljite semena pegastega badlja v prah.
 2. Za eno skodelico čaja uporabite približno eno veliko žlico prahu.
 3. Dolite vročo vodo in počakajte pet minut ter občasno premešajte.
 4. Po želji dosladkajte.

Ker so snovi pegastega badlja slabo topne v vodi z njimi ne bomo dosegli takšnih zdravilnih učinkov kot z izvlečkom v obliki kapsul ali tablet.

Viri:

 1. https://www.healthline.com/nutrition/milk-thistle-benefits#TOC_TITLE_HDR_10
 2. https://www.researchgate.net/publication/287122147_Effects_of_Silybum_marianum_Extract_on_High-Fat_Diet_Induced_Metabolic_Disorders_in_Rats
 3. https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/final-assessment-report-silybum-marianum-l-gaertn-fructus_en.pdf
 4. https://www.hollandandbarrett.com/the-health-hub/vitamins-and-supplements/herbal-licensed/milk-thistle/what-does-milk-thistle-do/
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3683986/
 6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18334810/
 7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25905290/

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko ponudimo boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani se strinjate z njihovo uporabo.