Kako do lepih las in s katerimi hranili?

 1. Sestava las
 2. Lasni cikel
 3. Kako hraniti lase
 4. Lasje in keratin
 5. Lasje in vitamini
 6. Lasje in silicij
 7. Lasje in pivski kvas
 8. Domov

Razumeti lase skozi njihovo sestavo

Struktura las in dlak je bolj zapletena kot je videti prvi pogled. Lasje rastejo iz lasnih mešičkov, ki jih imenujemo folikli. Ti se dokončno oblikujejo šele v puberteti. Ne le da igrajo pomembno vlogo v zunanjem izgledu človeka, pomagajo tudi pri zaznavanju občutka.

Da razumemo katera hranila so ključna za zdrave lase, moramo vedeti iz česa je las zgrajen.

Zgradbo lasu lahko na grobo razdelimo v tri plasti:

 • povrhnjo lasno kutikulo,
 • vmesno lasno skorjo in
 • lasni stržen oziroma lasno sredico. 

Povrhnja kutikula je zgrajena iz 6-10 plasti ploščatih celic, ki dajejo občutek gladkosti in svetlečega videza. Daleč največji delež lasu predstavlja vmesna lasna skorja, ki je zgrajena iz številnih prepletajočih se vlaken kolagena. V lasni sredici pa najdemo maščobe in številne razpadle produkte celic.

Vidimo lahko, da so naši lasje nastali iz celic in kolagena, kar pomeni, da potrebujejo vsa hranila, ki jih potrebuje celica za normalno delitev in proizvodnjo keratina.

In kaj naše telo potrebuje za izgradnjo keratinskih molekul? Na prvem mestu so to beljakovine, iz katerih dobi potrebne aminokisline. Na drugem mestu pa so vse snovi, ki jih encimi potrebujejo, da iz aminokislin sintetizirajo keratin.

Spodnji del lasnega mešička obdaja mreža kapilar, ki nosijo hranila. Veliko hranil, ki jih naši lasje potrebujejo ne moremo dobiti samo z nanosom po laseh, temveč jih moramo zaužiti, da pridejo po krvi do lasnega mešička.

Vsak lasni mešiček obdaja 5 – 12 vzdolžnih senzoričnih živčnih vlaken, ki so pod izvodilom lojnice in so odgovorni za prenos bolečine in občutek dotika.

Lasni cikel

Koliko las bomo imeli je določeno že v maternici, saj po rojstvu novi lasni mešički praviloma več ne nastajajo. Kako debeli bodo naši lasje je odvisno od lasne papile, ki tudi uravnava lasni cikel. S tem, ko se v njej množijo celice, se le-te premikajo proti površini kože (rast lasu). Mednje se vrivajo tudi melanociti, ki določajo barvo las.

Naši lasje niso večni. Vsak dan izgubimo do 100 las, ki jih nadomestijo novi. Največ las izgubimo spomladi in jeseni. Za večino las, razen med krtačenjem in umivanjem las, sploh ne opazimo kdaj smo jih izgubili.

Problem nastane kadar novi lasje ne nadomestijo izgubljenih, posledično pa pride do delne ali popolne plešavosti, ki jo strokovno imenujemo alopecija.

Lasje imajo svoje lastno življenje, ki ga imenujemo lasni cikel. Ta je sestavljen iz treh faz rasti.

Anagena faza, ki traja približno tri leta, se prične s tvorbo novega lasu in je obdobje, ko las aktivno raste.

Sledi ji katagena faza, ko se celice prenehajo deliti, las upočasni svojo rast in miruje.

Po treh do štirih tednih las izpade, s čimer nastopi tretja telogena faza, ki traja tri do štiri mesece. Nato las začne ponovno rasti in spet govorimo o anageni fazi.

Seveda si želimo, da bi lasje čim dlje bili v anageni fazi. Obstajajo številni načini s katerimi lahko skrajšamo ali podaljšamo fazo rasti. Pri tem so pomembni hormoni, zlasti spolni in ščitnični hormoni ter rastni hormon.

Testosteron in ostali androgeni imajo neposreden vpliv na rast las. Prekomerna količina vodi v povečano poraščenost po telesu, dolgoročno pa v moški in ženski tip plešavosti. Ob pomanjkanju ščitničnih hormonov začnemo izgubljati lase. Rastni hormon pospeši rast las in ohranjati barvo. Omenimo pa še kortizol ali stresni hormon, ki lahko v izgubo las ob dolgotrajni izpostavljenosti visokim koncentracijam.

Kako hraniti lase

S staranjem se število in čvrstost las zmanjšuje. Kako hitro to poteka je odvisno od naše genetike in od okolja, zlasti od načina prehrane.

Z nepravilno prehrano izgubljamo lase hitreje kot bi jih drugače.

“Četudi uporabljamo različne pripravke, ki jih nanašamo na lase, pomanjkljive prehrane s tem ne moremo nadomestiti.”

Da naši lasje ostanejo čvrsti in zdravi, predvsem pa da novi nadomeščajo starejše potrebujemo beljakovine (npr. aminokislini cistein in metionin, ki vsebujeta žveplo), železo, vitamin C in vitamin A, omega tri maščobe, cink in še bi lahko naštevali.

Zgolj pomanjkanje ene izmed teh lahko vodi do hitrejšega izpadanja las.

Obstajajo molekule, ki jih lahko nanašamo topikalno in imajo primerljiv učinke kot oralna oblika (npr. minoksidil), vendar večina snovi iz prehrane pride do potrebnega mesta v lasnem mešičku bolje, če jo zaužijemo.

Vzrok se nahaja v koži – koža je bariera pred zunanjim svetom, zato imajo predvsem velike molekule težavo priti skozi kožo do ciljnega mesta.

Prehrana za lase

Izjemno dopolnilo prehrani – naravne kapsule za močne lase z metioninom, cisteinom in silicijem

Kapsule cistein metionin močni lasje

Izjemno dopolnilo prehrani – naravne kapsule za močne lase z metioninom, cisteinom in silicijem

Lasje in keratin

Keratin je beljakovina, ki jo najdemo v koži, laseh, nohtih, zobeh in tudi kopitih ter rogovih.

Glede na zaporedje in količino aminokislin (zlasti cisteina) je lahko keratin bolj mehak (npr. v koži) ali zelo trd (npr. v rogovih).

Keratin tvorijo keratinociti, ki so celice kože, las, nohtov in tudi drugih delov telesa. Celice tvorijo keratin v svoji citoplazmi, pravimo, da se keratinizirajo. Ko celice odmrejo od njih ostane le še keratin.

Keratini las in dlak se po sestavi razlikujejo od keratinov epidermisa.

Ločimo za lase specifične keratine z majhno količino žvepla in proteine lasnega matriksa, med katere uvrščamo tudi keratine z veliko vsebnostjo žvepla. Med prve prištevamo keratine zunanje lasne ovojnice (K5, K6, K14 in K16) ter keratine notranje lasne ovojnice (K6, K7, K10 in K16).

V zarodnih celicah v bulbusu in v lasnem steblu so za las specifični bazični keratini HaKb1-4 (tip II) ter kisli HaKa 1-4 (tip I).

Kje najdemo keratin

Z uživanjem živil bogatih s keratinom lahko izboljšamo fleksibilnost, moč in lesk naših las ter nohtov.

Njegovo pomanjkanja lahko povzroči izgubo las, gubasto kožo in lomljenje nohtov.

Kako lahko povečamo količino keratina v našem telesu?

Obstajajo trije načini:

 1. Uživamo živila bogata s keratinom in drugimi hranili.
 2. Izogibamo se navadam, ki škodujejo keratinu v naših laseh.
 3. Uporabljamo produkte ali nadomestke bogate s keratinom.

1. Živila bogata s keratinom in drugimi hranili

Keratin ali njegove komponente lahko najdemo predvsem v zelenjavi – npr. ohrovt, brokoli, čebula, leča in česen.

Najdemo pa ga tudi v živalskih produktih – npr. v jetrih, ribah, jogurtih in mleku, za vegetarijance pa se priporočajo različni oreščki in fižol.

Naše telo izgradi keratin iz aminokislin, zato ni toliko pomembno ali uživamo živila s keratinom ali živila, ki vsebujejo aminokisline, ki so gradniki keratina.

Poleg aminokislin, pa naše telo potrebuje tudi snovi, ki pomagajo telesu pri izgradnji keratina.

Pa si jih poglejmo: Omega-3 maščobne kisline najdemo v ribah (npr. lososu). Vitamin C je prav tako potreben za sintezo kreatina in ga lahko najdemo v citrusih (npr. limone), tropskem sadju, borovničevju, brokoliju, listnati zelenjavi in tako naprej. Pomemben je tudi biotin, ki se nahaja v jajcih, zelenjavi, gobah, bananah, oreščkih in žitaricah.  Kot zadnjega pa omenimo še aminokislino cistein, ki jo najdemo zlasti v jajcih.

2. Izdelki s keratinom

Keratin najdemo tako v izdelkih za nego kot v prehranskih dopolnilih. 

Kot smo že ugotovili, je bolj pomembno slednje, a zagotovo prinaša lokani nanos npr. šampona ali seruma s keratinom pozitivne učinke. 

Predvsem, če se vam zdi težje spremeniti prehranjevalne navade, se priporoča jemanje kakovostnega prehranskega dopolnila s keratinom, saj boste tako veliko lažje zagotavljali neprestan vnos keratina skozi prehrano.

3. Navade, ki uničujejo keratin

Navade, ki uničujejo keratin v naših laseh so ravnanje las z likalnikom in uporaba vročega zraka pri sušilniku za lase, uporaba močnih barv za lase, pretirana izpostavljenost soncu (zlasti, če imate tanke lase) in izpostavljanje las kloru.

Kadar preživimo dosti časa v kloriranih bazenih, je pomembno da si po kopanju lase dobro speremo, pred sončenjem pa lase naoljite z arganovim oljem za lase.

“Za lepe lase je potrebno razumeti pomembnost keratina za lase. Potrebno ga je vnašati s prehrano, ter se izogibati navadam, ki ga uničuejo”

Priporočen vnos keratina

Keratin, ki se nahaja v zgoraj omenjenih živilih in prehranskih nadomestkih naše telo razgradi do aminokislin (seveda keratina, ki je del nohtov ali las naša prebavila ne morejo prebaviti).

Aminokisline so del vseh beljakovin, zato ne obstaja priporočena doza za vnos keratina. 

Če upoštevamo, da je priporočen vnos beljakovin v naše telo 0,8 g beljakovin/kg telesne teže, lahko hitro ugotovimo, da lahko zaužijemo precej keratina, da dosežemo omenjeno vrednost (ob predpostavki, da ne uživamo drugih beljakovin).

Seveda prevelike količine keratina (in s tem aminokislin) lahko našemu telesu škodijo. Stanje, kjer je v našem telesu preveč keratina imenujemo keratinoza in povzroča trdo, grobo in suho kožo ter trde lase. Preveč proteinov v krvi, pa vodi tudi v proteinurijo (izguba proteinov v urinu) in s tem poškodbo ledvic.

Poškodovanje keratina z fenanjem

Fenanje in ravnanje las poškoduje keratin v laseh, zato se tem navadam kolikor možno izogibajte.

Keratin za lase dopolnilo

Popolna formula za obnovitev vaših las s keratinom, silicijem in najpomembnejšimi vitamini.

Katere vitamine potrebujejo lasje

Če imate težave z lasmi ali jih želite preprečiti, je poleg uživanja zadostne količine keratina (beljakovin) potrebno pozornost posvetiti tudi vitaminom. Za zdrave lase so potrebni predvsem vitamin A, vitamini iz skupine B, vitamin C, D in E.

Od naštetih je daleč najpomembnejši biotin oziroma vitamin B7. Biotin je koencim, ki sodeluje  pri presnovi večjih molekul, razgradnji aminokislin, nastanku maščobnih kislin in s tem vzdržuje normalno delovanje živčnega sistema, obenem pa prispeva k ohranjanju zdravih las, kože in sluznic. Njegovo pomanjkanje se kaže z izpadanjem las. Poleg vitamina B7 je pomemben tudi vitamin B3 ali niacin. Brez njega naši lasje izgubijo sijaj in se pogosteje lomijo.

“Vitamin C sodeluje pri proizvodnji kolagena, ki poskrbi za čvrsto, napeto kožo, koristen pa je tudi za naše lase, saj je močan antioksidant. Z zadostnim vnosom vitamina D preprečujemo prehitro izpadanje las.”

Silicij in lasje

Silicij kot drugi najpogostejši element v Zemljini skorji je prisoten v vseh živih organizmih in številnih vsakodnevnih materialih.

Čeprav je silicija v telesu le nekaj gramov, se njegovo pomanjkanje pokaže pri vseh organskih sistemih.

Silicij je med drugim ključen tudi pri izgradnji nohtov in las ter kosti in kože.

“Velja splošno pravilo – višja kot je vsebnost silicija v laseh, bolj so lasje čvrsti in svetleči.”

 Če ga primanjkuje, lasje ne samo da izgubijo svoj lesk, temveč tudi hitreje izpadajo.

Največ silicija se nahaja v žitaricah, a se zaradi intenzivnega poljedelstva in posledičnega siromašenja tal, ta delež zmanjšuje.

Veliko živil in tudi produktov na tržišču vsebuje netopno obliko silicija, ki se slabo absorbira. Sicer lahko še vedno z uživanjem raznovrstne prehrane zagotovimo zadostne količine silicija, vendar se tega drži malo ljudi. V večini primerov zato, ker je to lažje reči, kot narediti.

Če iščemo silicij kot prehranski dodatek, je najboljše da se odločimo za organski silicij. Ta oblika se tudi največ uporablja kot prehranski nadomestek, saj ima dobro učinkovitost ter absorpcijo. Ena izmed najprimernejših oblik je monomeren monometilsilanetriol (MMST), ki lahko zaradi visokega elektro-kemičnega potenciala prečka celično membrano in ne kristalizira v telesu. Tudi študije so pokazale, da je ta oblika varna za dolgotrajno jemanje.

Če jemljemo silicij, da odpravimo težave z lasmi, moramo biti potrpežljivi, saj lasje na mesec zrastejo le nekaj več kot en centimeter.

Pivski kvas

Eden izmed naravnih virov magnezija so zelenoustne školjke.

Kapsule s pivskim kvasom jemljite za lepoto vaših las.

Pivski kvas in lasje

Ste že slišali za koga, ki si v lasišče masira pivo? Čeprav se to sliši kot nekaj nenavadnega, ima smisel. Vsaj v teoriji. Pivo namreč vsebuje številne minerale, predvsem pa vitamine, ki pomagajo pri nastajanju keratina in tako posredno vplivajo na kakovost naših las. Seveda ima pitje pretirane količine alkohola, nasproten učinek, saj lahko alkohol posredno vodi do povečane izgube las. Kako lahko torej izkoristimo blagodejne učinke snovi iz piva, brez da bi pri tem ogrožali svoje zdravje? S pivskim kvasom.

Pivski kvas ima bogato zgodovino, saj se kvasovke že zelo dolgo uporabljajo pri pripravi hrane, pijače in v tradicionalni medicini. Najpomembnejša sestavina kvasa so glive kvasovke, ki so odgovorne za fermentacijo, poleg tega pa proizvajajo tudi druge snovi. 

“Pivski kvas je namreč bogat z vitamini B, D in E, z organskimi proteini, sorbenti, lipidi in kemični elementi (cink, železo, kalij, magnezij, selen in mangan). Ogromno od naštetih snovi pa je nujno potrebnih za svetleče in močne las.”

Serum s hialuronsko kislino

Lokalni nanos keratina je ustaljena in priporočljiva praksa za lepe lase, pa tudi obrvi in trepalnice.

Serum za rast trepalnic in obrvi

Serum s keratinom tudi za boljšo rast obrvi in trepalnic.

Zaključek

Staranje je naravni proces, ki mu ne moremo ubežati. Še vedno pa lahko ublažimo simptome staranje, zlasti postaran izgled naše kože in las. Stres, slaba prehrana in hormonsko neravnovesje lahko močno vplivajo na kakovost las. Ti tako postanejo tanki, redki in brez leska. Na srečo lahko nekatere težave z lasmi odpravimo zgolj s pravilno prehrano, saj nam primanjkuje določene snovi. Da to pohitrimo se poslužimo prehranskih nadomestkov.

Viri:

 1. Kansky A, Miljković J, Dolenc-Voljč M. Kožne in spolne bolezni. Ljubljana: Združenje slovenskih dermatologov, 2017.
 2. https://www.healthline.com/nutrition/best-vitamins-hair-growth#TOC_TITLE_HDR_6
 3. https://www.ohmymag.co.uk/hair/the-benefits-of-using-brewer-s-yeast-for-hair_art759.html
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30547302/
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27438201/
 6. https://en.wikipedia.org/wiki/Hair
 7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27538002/
 8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30213423/

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko ponudimo boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani se strinjate z njihovo uporabo.