Glukozamin in njegova vloga pri sklepih

 1. Kaj je glukozamin
 2. Funkcije za telo
 3. Uporaba glukozamina
 4. Glukozamin za športnike
 5. Glukozamin v živilih
 6. Prehranska dopolnila z glukozaminom
 7. Mazila z glukozaminom
 8. Priporočena dnevna doza
 9. Hondroitin in MSM
 10. Oblike glukozamina
 11. Pogosta vprašanja
 12. Domov

Kaj je glukozamin

Glukozamin je aminomonosaharid, ki ga najdemo v skoraj vseh človeških tkivih, največje koncentracije pa se nahajajo v vezivnem tkivu in hrustancu. Je endogena snov, kar pomeni, da ga naše telo z encimskimi procesi proizvaja samo iz glukoze. Ne samo pri ljudeh, pomemben je tudi pri drugih živalih. Glukozamin je temelji sestavni del hitina. Ta je pomemben strukturen gradnik celične stene skeleta členonožcev (npr. rakov). Glukozamin sodeluje pri sintezi številnih snovi, vključno z glikoproteini, glikozaminoglikani in proteoglikani, ki so zlasti pomembni za normalno strukturo in funkcijo sklepov. V našem telesu ima glukozamin pomembno zaščitno vlogo, saj preprečuje obrabo sklepa in spodbuja proizvodnjo hrustanca. Glukozamin (zlasti v kombinaciji s hondroitin sulfatom) je eden najpopularnejših prehranskih nadomestkov pri zdravljenju obrab skeleta.

Kje v telesu se nahaja

Ker ima glukozamin številne funkcije, ga različni deli našega telesa uporabljajo za različne naloge. Praktično ni tkiva v našem telesu, kjer glukozamin ne bi bil prisoten. Sodeluje pri nastanku in normalni funkciji mišičnih kit in vezi ter ovojnic, kosti, hrustanca in sklepne tekočine, najdemo pa ga tudi v nohtih in koži. Od vseh naštetih delov telesa, je zlasti pomemben v vezivnih tkivih telesa (npr. mišične ovojnice) in hrustancu. Sedaj si konkretno poglejmo primere delovanja glukozamina:

–          sodeluje pri tvorbi in ohranjanju zdravega hrustanca,

–          ščiti sklepe ter povečuje njihovo gibljivost,

–          izboljšuje strukturo las,

–          skrbi za trdnost nohtov in

–          vzdržuje zdravo kožo.

Pomanjkanje glukozamina in tezave s sklepi Pomanjkanje glukozamina je lahko vzrok za težave s sklepi Glukozamin hondoritin msm Na vitalmarket.si lahko najdete Kompleks glukozamin + hondroitin + MSM

Uporaba glukozamina

Glukozamin se priporoča osebam z obrabo in bolečino v sklepih. Glukozamin se uporablja pri osteoartritisu, ki je najpogostejše starostno obolenje sklepov. Osteoartritis je degenerativna bolezen, ki prizadene zlasti velike sklepe – koleno, kolk in hrbtenica. Poleg bolečine so taki sklepi togi in slabše gibljivi, otekajo ter se kasneje tudi deformirajo. Klasična zdravila so usmerjena v lajšanje simptomov (protibolečinska terapija), edino dokončno zdravljenje pa je zamenjava z umetnim sklepom. “Želimo si najti zdravilo, ki bi upočasnilo napredovanje osteoartritisa in bi jih lahko uporabljali daljši čas. Eno izmed takšnih je morda ravno glukozamin.” Zdravila, ki vplivajo predvsem na bolečino (npr. ibuprofen), lahko uporabljamo le za krajše časovno obdobje, če se želimo izogniti neželenim učinkom. Ni pa osteoatritis edina indikacija za uporabo glukozamina, saj lahko v literaturi zasledimo tudi uporabo pri revmatoidnem artritisu, ki prizadene ovojnice sklepov. To je zlasti vidno na malih sklepih roke in prstov, ki zatečejo in bolijo. Revmatoidni artritis je vnetno obolenje, pri katerem se sproščajo številni vnetni dejavniki. To privabi imunske celice, ki uničijo hrustanec in zdravo kost. Glukozamin deluje tako, da zavre sintezo vnetnih faktorjev in tako upočasni napredovanje bolezni. Nekateri avtorji priporočajo uporabo glukozamina tudi pri akutnih poškodbah sklepa, zlasti športnih.

Kje še glukozamin že rešuje težave

Poglejmo si še nekatera stanja, kjer je že zaznati uporabo glukozamina:
 • bolečina v sklepih povzročena zaradi zdravil proti raku dojke,
 • lahko zmanjša verjetnost srčno-žilnih zapletov (npr. srčni infarkt),
 • lahko zmanjša verjetnost nastanka sladkorne bolezni,
 • bolečina v kolenu katere vzrok ni obraba (bolečina neznanega izvora),
 • lahko zmanjša verjetnost relapsa multiple skleroze,
 • lahko zmanjša bolečino v čeljustnem sklepu,
 • lahko pomaga pri glavkomu,
 • lahko zmanjša sindrom bolečega mehurja (intersticijski cistitis),
 • lahko promovira izgubo telesne teže.
Sedaj smo našteli številna stanje, kjer potekajo raziskave o morebitni učinkovitosti glukozamina. Vsekakor velja, da nekaterim ljudem pomaga, a trenutno še ni zanesljivih dokazov. Žal tudi ne vemo kakšna doza in dolžina trajanja zdravljenja je potrebna, pri omenjenih stanjih, da bi prišlo do željenega učinka.

Uporaba glukozamina pri športnikih in starostnikih

Redna telesna aktivnost je izredno pomembna pri ohranjanju zdravja, vendar nam lahko nepravilna prinese tudi poškodbe. Predvsem so pogoste poškodbe sklepov, ki se rade ponavljajo. Te se velikokrat pričnejo kot mikropoškodbe, ki vodijo do bolečin in končne nezmožnosti sklepa za vadbo. Z rednim jemanjem glukozamina lahko zmanjšamo škodljiv metabolizem hrustanca in povečamo proizvodnjo  kolagena. S tem ohranjamo sklep zdrav. Z uporabo glukozamina tako pri športnikih zmanjšamo verjetnost poškodbenih in obrabnih sprememb hrustanca, zlasti če se uživa v kombinaciji s hondroitin sulfatom. Raziskave sicer še niso potrdile, da bi jemanje glukozamina pospešilo regeneracijo po sami poškodbi, zato ga je bolj smiselno jemati kot preventivo. Pri starostnikih glukozamin zmanjša simptomatiko povezno z degenerativnimi spremembami hrustanca.

Glukozamin v živilih

Čeprav je glukozamin naravna substanca, ki jo najdemo v zdravem hrustancu, ga s hrano zelo težko dobimo. Največ se ga nahaja v lupinah od školjk, ki pa je ne moremo zaužiti.  Nahaja se pa v tudi v kosteh.

Glukozamin kot prehransko dopolnilo

Visoko koncentracijo hitina v lupinah, iz katerega dobimo glukozamin, izkoriščamo za izdelavo prehranskih dodatkov, ki jih lahko naredijo tudi s posebnimi postopki pripravljenih izvlečkov žitaric. Lahko pa glukozamin sintetiziramo tudi sintetično v laboratoriju. Glukozamin obstaja v številnih oblikah, ki jih lahko zaužijemo (tablete, kapsule). Na vprašanje katera oblika je najboljša, je težko odgovoriti. Načeloma velja, da je kapsule lažje pogoltniti kot tablete. “Kar 90% zaužitega glukozamina, naše črevo tudi absorbira. Po privzetju potuje po krvi in se hitro vgradi v sklepni hrustanec.”

Glukozamin kot mazilo ali sprej

Glukozamin se lahko na obolelo mesto nanaša tudi topikalno, to je preko kože. Tako lahko oboleli sklep večkrat dnevno namažemo. V ta namen se uporabijo različna mazila ali pa pripravki v obliki razpršila.  Obstajajo pa tudi drugi načini, kako lahko v telo vnesemo glukozamin – aplicirati ga je moč neposredno v sklep, kri ali mišico preko injekcij, lahko pa ga uporabimo tudi v obliki mazil, pen, obližev.

Priporočena dnevna doza glukozamina za odrasle

Dnevna doza je odvisna od načina jemanja. Poglejmo si za tri primere – jemanje tablete/kapsule, aplikacija na kožo in injekcija v mišico.
 1. Peros oblika jemanje (tableta/kapsula)

Priporočen dnevni vnos glukozamina je 1500 mg. Običajno so to tri tablete/kapsule na dan, vsaka po 500 mg ali dve tableti/kapsuli, vsaka po 750 mg. Pripravek se vzame pred obrokom, bodisi 1500 mg naenkrat ali pa razdeljeno na tri odmerke. Jemlje se ga od 8-12 tednov, lahko pa tudi več mesecev. Pri omenjenem režimu jemanja, je uporaba varna in načeloma ne povzroča nobenih stranskih učinkov. Lahko se ga jemlje v kombinaciji s hondroitin sulfatom. Tega vzamemo v odmerku 1200 mg, razdeljeno na 3 odmerke po 400 mg.
 1. Topikalna uporaba (krema, razpršilo)

Krema, ki vsebuje 30 mg/gram glukozamin sulfata se aplicira 8 tednov. Lahko večkrat na dan. Pogosto so kreme v kombinaciji s hondroitin sulfatom (50 mg/gram) in MSM-jem (140 mg/gram) ter še drugimi snovmi. Med njimi so zlasti pomembna različna hladila, na primer na osnovi poprove mete.
 1. Intramuskularna aplikacija

Uporablja se injekcije z 400 mg glukozamin fosfata. Aplicira se dvakrat tedensko za šest tednov. Glukozamin hondoritin Hondroitin se pridobiva iz hrustanca morskih psov Hondroitin Hrustanec morskega psa Hondroitin iz neogrožene vrste morskega psa na vitalmarket.

Glukozamin v kombinaciji s hondoritinom in MSM

Uporaba glukozamina s hondroitin sulfatom in/ali metil-sulfonil-metanom (MSM) dodatno izboljša stanje sklepov, saj vse tri snovi pomagajo pri obnovi hrustanca. Hondroitin sulfat je glikozaminoglikan, ki pritegne vodo v hrustanec in tudi vzpodbuja tvorbo hrustanca. Hkrati ima sposobnost, da prepreči encimatsko razgradnjo hrustanca. Uporablja se ga v kombinaciji z glukozaminom pri osteoporozi in velikih obremenitvah (npr. športniki, vojaki). Peroralni odmerek hondroitin sulfata pri ljudeh je 800 – 1200 mg na dan. MSM ali metil sulfonil metan, je organska oblika žvepla. MSM nastaja pri rasti in odmiranju fitoplanktona v oceanih, od koder izhlapi in pade nazaj na zemljo kot dež ter postane hrana za kopenske organizme. Resda se nahaja v rastlinah, vendar v premajhni koncentraciji, zato lahko višje koncentracije MSM dobimo samo z uživanjem prehranskih dopolnil. “Žveplo je izredno pomemben element, saj je prisotno v ¼ vseh aminokislin. Pomemben pa je tudi pri sintezi antioksidanta glutationa. MSM je daleč najboljša in učinkovita oblika žvepla, ki jo lahko vnesemo v telo.” Naravni magnezij Eden izmed naravnih virov magnezija so zelenoustne školjke. veganski glukozamin Glukozamin za lokalni nanos naravnega izvora v kremi.

Oblike glukozamina

Glukozamin se nahaja v različnih oblikah. Ne samo v različnih oblikah za vnos v telo, temveč tudi različne kemijske oblike glukozamina. Te imajo različne lastnosti, nekatere se boljše absorbirajo, druge imajo daljšo obstojnost v telesu… V prehranskih nadomestkih se največ uporablja glukozamin sulfat, obstaja pa tudi glukozamin hidroklorid, N-acetil-glukozamin, različne klorohidratne soli in tako naprej. Običajno različna podjetja trdijo, da je njihova oblika učinkovitejša, vendar pa so raziskave neodločne. Nekako velja, da je glukozamin sulfat najboljša izbira, enakovreden pa bi mu naj bil tudi glukozamin hidroklorid. Ker pogosto ni dovolj študij o varnosti drugih oblik, priporočamo, da uporabljate prehranske nadomestke z omenjenima dvema oblikama.

Glukozamin sulfat

Glukozamin, ki vsebuje žveplo se imenuje glukozamin sulfat. Žveplo je nujno potrebno pri izdelavi novega hrustanca, zato nekateri avtorji upravičeno domnevajo, da je ta oblika glukozamina boljša od drugih pri terapiji osteoartritisa.

Najpogostejša vprašanja

Ali glukozamin pomaga pri artrozi in bolečinah v sklepih

Največ raziskav je bilo narejenih ravno na področju vpliva jemanja glukozamina na artrozo. Te so pokazale, da glukozamin normalizira presnovo hrustanca pri osteoartritisu. V eni od raziskav so bolniki 8 tednov jemali 1500 mg glukozamina na dan. Pacienti so navajali izboljšanje gibljivosti že po prvem tednu. Največji učinek je bil dosežen četrti teden jemanja. Nasprotno je za odpravo bolečino pogosto potrebno več časa. Običajno se bolečina izboljšajo šele po 4-8 tednih jemanja, zato se v tem obdobju priporoča uporaba protibolečinskih zdravil (npr. ibuprofena). Zdravila so tudi nujno potrebna ob nenadnih poslabšanjih, ki so pogosta pri osteoartritisu. Potrebno pa je pripravek glukozamina jemati redno, saj se ob prenehanju, težave pogosto vrnejo. Ob rednem jemanju v obdobju treh let je bilo ugotovljeno občutno zmanjšanje bolečine, izboljšanje funkcije sklepa in preprečitev hrustančne obrabe. To pomeni, da lahko za več let preložimo operativno zamenjavo sklepa. Žal pa ni dokazov, da bi preventivno jemanje glukozamina preprečilo nastanek degenerativne osteoartroze.

Ali ima glukozamin stranske učinke

Glukozamin načeloma nima nobenih stranskih učinkov in večina ljudi ga zelo dobro prenaša. V izjemno zelo redkih primerih lahko ob zaužitju pride do slabosti, občutka zgage, diareje ali zaprtja, zaspanosti, kožnih reakcij ali glavobola. Vse te težave so blage in minejo brez zapletov. Potrebna je pozornost pri pacientih, ki so alergični na školjke, saj se glukozamin pridobiva iz školjčnih lupin. Prav tako je potrebno natančneje spremljati bolnike, ki imajo astmo in bolnike, ki jemljejo zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni. Jemanje glukozamina pa ni dovoljeno pri bolnikih, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi, zlasti varfarin. Ta deluje kot zaviralec (antagonist) vitamina K in se uporablja kot peroralni antikoagulant pri bolnikih z atrijsko fibrilacijo in vensko trombembolijo. Ob sočasni uporabi z glukozaminom, se lahko poveča učinkovitost varfarina. Posledica tega so lahko krvavitve. Glukozamin tudi ne bo pomagal pri hudi obrabi sklepa, saj pomaga obnavljati hrustanec. Pri hudi obrabi, pa hrustanca pogosto sploh več ni. V tem primeru pride v poštev le še vsaditev umetnega sklepa. Prav tako se ne ve ali je uporaba varna pri nosečnicah, zato odsvetujemo uporabo v obdobju nosečnosti.

Ali obstaja tudi veganski glukozamin rastlinskega izvora

Glukozamina ne moremo zaužiti s prehrano, obstajajo pa veganske oblike sintetiziranega glukozamina. Ta se pridobiva s pomočjo glive Aspergillus niger, ki jo najdemo praktično povsod. Verjetno ste jo že videli kot temno plesen na kruhu, sadju ali zelenjavi.

Viri:

 1. https://sl.wikipedia.org/w iki/Glukozamin
 2. https://www.sciencedirect.com
 3. https://www.webmd.com
 4. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 5. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 6. What is the current status of chondroitin sulfate and glucosamine for the treatment of knee osteoarthritis? 
 7. Efficacy and safety of glucosamine sulfate in the management of osteoarthritis: Evidence from real-life setting trials and surveys 
 8. Glucosamine for the Treatment of Osteoarthritis: The Time Has Come for Higher-Dose Trials
 9. Continuous intake of glucosamine needed to maintain joint health of endurance athletes: Study
 10. Glucosamine administration in athletes: effects on recovery of acute knee injury 

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko ponudimo boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani se strinjate z njihovo uporabo.