Krčne žile – kako jih še pravočasno preprečim?

 1. Kaj so krčne žile
 2. Vzrok za nastanek
 3. Preventiva
 4. Kompresijske nogavice
 5. Hladilne terapije
 6. Venoaktivne učinkovine
 7. Simptomi
 8. Najpogostejša vprašanja
 9. Domov

Kaj pravzaprav so krčne žile?

Krčne žile ali varice so bolezensko razširjene vene, ki jih najpogosteje vidimo na nogah. Nastanejo v sklopu kronične venske bolezni (KVB).

KVB se razvija postopoma, začne se s pojavom drobnih, nepovratno razširjenih metličastih žilic v podkožju. Nato se pojavijo varice in otekanje okončine. Zadnja napredovala faza bolezni se kaže s kožnimi spremembami in z razjedo.

KVB je zelo pogosta bolezen, saj ima vidne krčne žile kar do 20% moških in do 33% žensk.

Kljub pogostosti, so večinoma le estetska težava, ki ne potrebuje zdravniške obravnave, kajti sami lahko s preventivnimi ukrepi zmanjšamo pojavnost bolezni oz. upočasnimo njeno napredovanje.

Vzroki za nastanek krčnih žil

Kje pravzaprav prične nastajati težava? Vzrok je v največjem deležu povezan z našim načinom življenja.

Zastajanje krvi v spodnjih delih okončin

Do nastanka krčnih žil pripelje povečan tlak v povrhnjih in/ali globokih venah spodnjih udov in/ali prebodnih venah, ki povezujejo globok in površinski venski sistem.

Povišan tlak nastane predvsem zaradi zastajanja krvi, ki zaradi premalo gibanja in nepravilnega prehranjevanja slabo kroži.

Srce ni edina črpalka, ki potiska kri po telesu

Za spodnji del okončin skrbi predvsem mišična črpalka v goleni a le ta ne potiska krvi sama po sebi, kot to dela srčna črpalka.

“Golenska mišica za potrebe kroženja krvi v spodnjih delih okončin nujno potrebuje gibanje nog oz. hojo.”

Naša mišična črpalka mišice v goleni, z gibanjem nog pritiska kri proti gravitaciji nazaj k srcu. Za zadostno gibanje nog je dovolj že hoja. S hojo namreč črpalki pomagamo pri potiskanju krvi.

Naš sistem torej narejen za dolge ure sedenja in moderen način življenja z malo gibanja.

Posledica je zato lahko, da golenska črpalka ne more delovati zadostno. Posledica je tako zastajanje krvi v spodnjem delu udov.

Krčne žile in prehrana

Slaba prehrana vpliva na gostoto krvi – ta pa privede do težav s krčnimi žilami

Polifenol za ozilje

Dopolnilo k prehrani s polifenoli pomaga pri cirkulaciji krvi

Pri nastanku krčnih žil »pomagajo« prehranjevalne navade

Naslednji veliki faktor, ki onemogoča normalno kroženje krvi v najbolj kritičnih delih je prehrana.

Ne samo, da z nepravilno prehrano v večini primerov govorimo tudi o povišani telesni teži, le ta vodi tudi do goste krvi in strdkov, kar še dodatno onemogoča normalno kroženje krvi.

Dodatno k povečanem riziku za nastanek bolezni krčnih žil vpliva tudi dedna obremenjenost, višja starost, ženski spol ter nosečnost, zato morate biti v teh primerih še posebej pazljivi.

Kaj je najboljša preventiva?

Najboljša preventiva bo omogočiti čim boljšo cirkulacijo krvi. Tako le ta ne bo zastajala v najbolj kritičnem območju – spodnjih delih udov.

Seveda se način življenja kot so dolge ure v sedečem položaju zdijo neizbežne, a ogromno bomo naredili, če se bomo na uro ali dve sprehodili, šli po stopnicah, naredili kakšno raztezalno vajo.

Nujno vašim prostim uram dodajte daljše sprehode, tek ali kakršno koli telesno aktivnost.

Enaka težava nastane pri obravnavi prehranjevanja. Le to je povezano s premalo časa, za nabavo in pripravo zdravih obrokov. Zato posegamo po hitrih, lahko dostopnih obrokih, ki pa našem krvno-žilnem sistemu vse prej kot pomagajo.

“Nezdrava hrana in sladkorji bodo gostili vašo kri ter »pomagali« pri nastanku strdkov. Tako se bo kri »še lažje« nabirala.”

A dejstvo je, da se bomo težko dovolj gibali in težko bomo posegali po popolnoma zdravih obrokih.

Kako lahko torej še dodatno pripomoremo k preprečevanju nastanka krčnih žil?

Sibirski hladilni gel

S sibirskim gelom lahko kadarkoli naredite hladilno terapijo in tako pomagate pri cirkulaciji krvi.

Kompresijske nogavice

Kompresijske nogavice pomagajo, da kri ne zastaja v spodnjih okončinah

Pri nastanku krčnih žil »pomagajo« prehranjevalne navade

Naslednji veliki faktor, ki onemogoča normalno kroženje krvi v najbolj kritičnih delih je prehrana.

Ne samo, da z nepravilno prehrano v večini primerov govorimo tudi o povišani telesni teži, le ta vodi tudi do goste krvi in strdkov, kar še dodatno onemogoča normalno kroženje krvi.

Dodatno k povečanem riziku za nastanek bolezni krčnih žil vpliva tudi dedna obremenjenost, višja starost, ženski spol ter nosečnost, zato morate biti v teh primerih še posebej pazljivi.

Uporaba kompresijskih nogavic

Kompresija prepreči zastajanje krvi v nogah in kompresijske nogavice so narejene tako, da stiskajo gleženj z določenim tlakom (običajno 20-30 mmHg). Na tak način pomagajo k boljšem »odtekanju« krvi iz spodnjih okončin, od koder kri najtežje kroži. Kompresijske nogavice so tudi temelj zdravljenja bolezni krčnih žil. V napredovalnih fazah in pri edemih je uporaba praktično obvezna. Priporočena je tako vsesplošna uporaba kompresijskih nogavic. Priporoča se tako pri čisto navadnem vsakdanu in tudi športnikom.

Venoaktivne sestavine

Venoaktivne poimenujemo sestavine, ki delujejo neposredno na vene in višajo venski tonus, zmanjšajo prepustnost kapilar, izboljšajo pretok limfe in tako pomagajo pri boljši cirkulaciji krvi. Če boste uporabljali dodatke je priporočljivo, da uporabljate zgolj popolnoma naravne, ter da na zdravje krvno-žilnega sistema vplivate predvsem z izboljšanjem prehrane, ki ji dodajte čim več sveže, naravno pridelane zelenjave. Kot dodatek prehrani vam priporočamo uporabo izvlečka vinske trte, ki je dobro poznana sestavina, za pomoč pri reševanju težav s cirkulacijo. Le to pa lahko dobite tudi v ti. »Kostanjevi kremi« in jo nanašate lokalno na spodnje okončine. Priporoča se še jemanje omega 3 maščobnih kislin ter zelišča, kot so kurkuma in črni česen.

Hladilne terapije

Hladilne terapije so splošno znana pomoč pri cirkulaciji krvi, zato se terapije intenzivno poslužujemo predvsem, ko razmišljamo o preventivi pri nastanku bolezni krčnih žil. Hladilna terapija lahko pomeni, da se tuširamo izmenično s hladno in toplo vodo, vsaj od kolen navzdol, da uporabimo bazene s hladno vodo, ter da se poslužujemo hladilnih krem. Hladilne kreme so priporočljiv dodatek vaši preventivi. Noge ob počitku postavite v zvišan položaj, ter vmasirajte hladilni gel. Vmasirajte ga v smeri proti stegnom. Sibirski hladilni gel vsebuje aktivne sestavine sibirskega bora in mentol. Začutili boste prijetno svežino in olajšanje, ter pomagali žilnem sistemu pri lažji cirkulaciji krvi.

Prvi simptomi, ki nakazujejo na nastanek krčnih žil

Bolezen krčnih žil praviloma nastaja počasi, kar pomeni, da boste pred vidnimi znaki najprej opazili simptome. Ti so največkrat občutek težkih in utrujenih nog, tope bolečine, srbečica, krči ponoči in nemirne noge.

Prvi vidni znaki KVB so metličaste vene (načeloma brez težav, z občasno bolečino na mestu, kjer nastajajo), mrežaste vene ali krčne žile (varice), otekline in kožne spremembe (npr. temnejša obarvanost – hiperpigmentacija), lipodermatoskleroza, hipostazični dermatitis in venska razjeda.

Srbeče noge

Varice srbijo zaradi stanja imenovanega hipostazični dermatitis, ki nastane zaradi zastajanja krvi v venah. 

“Kri, ki se dlje časa zadržuje v okvarjenih venah, počasi mezi iz žil. Kot posledica se pojavi vnetje, zaradi katerega se zmanjša količina kisika, ki ga koža potrebuje za obnovo.”

Koža zato postane rdeča ali vijolična, začne srbeti, pojavijo se lahko tudi razjede. Če se ne ukrepa, se stanje slabša in srbečica lahko postane nevzdržna. Srbečico lahko lajšamo s posebnimi kremami ali uporabo antihistaminikov.

Krči v nogah

Mišični krči se lahko pojavijo kadarkoli, a najpogostejši so ponoči in ob dolgočasnem mirovanju. Vzrok se skriva v krvi, ki je zapustila žilo. Ta kri nima dovolj kisika, v njej pa so nakopičeni toksini in stranski nezaželeni produkti, ki dražijo mišice in posledično lahko povzročijo krče. Povzroči pa jih lahko tudi pomanjkanje magnezija. Krče lahko preprečimo le z zdravljenjem osnovne bolezni. Akutni hudi krč pa lahko poskusimo omiliti s toplim ali hladnim obkladkom ter uporabo protibolečinskih zdravil (npr. paracetamol).

Krčne žile in njeni simptomi

Ob vidnih znakih krčnih žil že obiščite zdravnika

Kapsule z rdečo vinsko trto uspešno preprečujejo bolezen krčnih žil.

Zatekanje nog

Zaradi zastajanja krvi v nogah, se odvečna tekočina začne nabirati v tkivu. Rezultat je nastanek otekline oziroma edema. Zaradi gravitacije so najbolj zatečeni gležnji, sploh po dolgotrajnem stoječem položaju in zvečer. Edem lahko zmanjšamo z redno nošnjo kompresijskih nogavic.

Nemirne noge

Pogost je sindrom nemirnih nog, pri katerem ima bolnik potrebo po neprestanem premikanju nog, da bi odpravil neprijetne občutke v nogi. Ta sindrom se lahko pojavi iz neznanega vzroka, lahko pa je prisoten tudi pri KVB. Študije so pokazale, da zdravljenje KVB (npr. sklerozacija varikoznih ven) omili ali celo odpravi sindrom nemirnih nog.

Pekoče noge

Pekoč občutek nastane zaradi draženja živcev. Vzroki so številni, od resnih, ki zahtevajo takojšnjo medicinsko obravnavo (npr. globoka venska tromboza), do tistih, ki je ne. Tudi KVB zaradi kopičenja odvečne tekočine v nogah povzroča občutek pekočih nog. Občutek običajno mine, ko začnemo zdraviti osnovno bolezen.

Vnetje žil na nogah

Povrhnji tromboflebitis je nebakterijsko akutno vnetje stene površinske vene in okolnega tkiva.

Spremlja ga nastanek strdka in s tem delna ali popolna zapora vene. Nastane lahko zaradi prirojenih in pridobljenih dejavnikov tveganja (npr. zaradi krčnih žil). Stanje je nevarno če nastane pri pacientih, ki krčnih žil nimajo, saj nakazuje na koagulacijsko motnjo, ki lahko vodi v pljučno embolijo.

Če nastane v varikoznih venah, stanje ni tako resno in zelo pogosto (pojavi se pri 3–11 % populacije). Kaže se kot pordelo, toplo in boleče območje v poteku povrhnje vene z lokalno oteklino.

Bolnikom s tromboflebitisom se priporoča kompresijsko zdravljenje in gibanje ter obisk zdravnika.

Odgovori na najpogostejša vprašanja

Študenti medicine so odgovarjali na najpogostejša vprašanje v povezavi z nastankom krčnih žil.

Ali se lahko popolnoma znebim krčnih žil?

Če je vaše stanje že napredovalo v vidno obliko bolezni, vam priporočamo, da obiščete zdravnika in se posvetujete o morebitnem zdravljenju. Največ boste naredili z udejanjanjem nasvetov, ki smo jih našteli pri preventivnih ukrepih. V zadnjih fazah bolezni, se le ta zdravi tudi z operacijo a vidni znaki popolnoma ne izginejo.

Ali so krčne žile povezane z bolečinami?

Krčne žile praviloma ne povzročajo posebnih bolečin, lahko pa povzročajo neprijetne pekoče bolečine in neprijetnosti, ki smo jih navedli v poglavju o simptomih. Če vas močno bolijo meča obiščite zdravnika.

Kaj lahko naredim, da bo kri bolje krožila?

Pomembno je predvsem reorganiziranje vašega dela v službi in prostega časa. Času, ki ga preživite sede v službi ali v avtomobilu dodajte redne, vsaj krajše sprehode vsako uro. Namesto dvigala uporabite stopnice. Vašem prostem času dodajte hitro hojo, tek ali ukvarjanje s telesnimi aktivnostmi.

Ponoči uporabljajte podlogo za noge in jih tako zvišajte. Razmislite o vsakodnevni uporabi kompresijskih nogavic.

Uporabljajte hladilne terapije s hladno vodo ali kremami. Noge masirajte od gležnjev navzgor.

Ali so kompresijske nogavice kdaj odsvetovane?

Kompresije oz. kompresijskih nogavic se ne sme uporabljati v primeru periferne arterijske bolezni. Prav tako se mora kompresija uporabljata v skladu z navodili proizvajalca (npr. določen del dneva).

Kompresijske nogavice po operaciji krčnih žil

Po operativnih posegih se svetuje, da pacienti nosijo kompresijske nogavice. Z nošnjo se začne takoj po operaciji. Natančna uporaba je odvisna od materiala in izkušenj vašega operaterja, ki vam bo podal natančna navodila za uporabo.

Kompresijske nogavice in nosečnice

Uporaba kompresijskih nogavic lahko pomaga pri občutku težkih nog in zmanjševanju edema ter bolečin v nosečnosti. Zmanjšajo tudi verjetnost nastanka globoke venske tromboze. Ob pravilni uporabi ne bodo negativno vplivali na nosečnost.

Jabolčni kis in krčne žile

Jabolčni kis so kot konzervans uporabljali že stari Egipčani, uporablja pa se tudi v Kitajski mediciji. Redno uživanje pomaga pri razstrupljanju in redčenju krvi, zato ga priporočamo pri preventivi in zdravljenju krčnih žil. Zadostuje že ena žlica kisa v kozarcu vode, priporoča pa se dodati še žlico medu, tak pripravek pijte vsak dan

Kaj so venoaktivna zdravila?

Poleg kompresijskih nogavic so zelo pomembna venoaktivna zdravila.

Njihova uporaba se priporoča kot alternativa kirurški terapiji za lajšanje simptomov in preprečevanje napredovanja bolezni. So raznolika skupina učinkovin, ki zmanjšujejo simptome in znake KVB. Glede na sestavo jih delimo v štiri skupine: benzopirone, saponine, druge rastlinske izvlečke in sintetične spojine.

Delujejo neposredno na vene – višajo venski tonus, zmanjšajo prepustnost kapilar, izboljšajo pretok limfe in zmanjšujejo vnetje s preprečevanjem delovanja levkocitov. Omenjene sestavine lahko kupimo tudi sami v obliki krem ali mazil in jih nanašamo lokalno. Priporočamo uporabo takšnih, ki vsebujejo omenjene zdravilne snovi. Te lahko najdemo tudi v naravnih preparatih (npr. gel z rdečo vinsko trto).

Gel za krcne zile Beri dalje
Kostanjev gel z listi rdeče trte
16.99€

Kostanjeva krema kot pomoč pri krčnih žilah

Kostanjev gel vsebuje ekstrakte vinske trte, katere aktivne sestavine blagodejno delujejo na boljšo cirkulacijo krvi in s tem blagodejno delujejo na vene.

Divji kostanj je eno od najboljših zdravil za ožilje. V plodovih se namreč nahaja snov, imenovana escin, ki poskrbi, da kri po žilah bolje kroži, napenja stene žil odvodnic in tako poskrbi, da kri krepkeje priteka v srce. Kostanjev gel vsebuje tudi ekstrakte vinske trte, ki vam bo v dodatno pomoč pri sproščanju vaših težkih in otečenih nog, saj njegove aktivne sestavine blagodejno delujejo na boljšo cirkulacijo krvi in s tem blagodejno delujejo na vene.

Kdaj potrebujem operacijo krčnih žil?

Operativni poseg se priporoča kot dokončna terapija napredovale KVB in nekaterih drugih stanj.  Možnih je več postopkov:

1. Endovensko zdravljenje varic s kemijskim ali termičnim uničenjem poškodovanih ven

Kemijska ablacija ali sklerozacijsko zdravljenje pomeni vbrizganje sklerozacijskih sredstev v varikozne vene, kar povzroči vnetje, ki žilno steno spremeni v trdo brazgotino. Možna je uporaba tekočega sredstva (za zdravljenje teleangiektazij in retikularnih varic) ali pene (zdravljenje debelejših varic).

Termična ablacija je katetersko vodena, UZ-nadzorovana metoda, kjer s segrevanjem venske stene povzročimo denaturacijo beljakovin, vnetje, pozneje pa fibrozo in okluzijo zdravljene vene.

2. kirurško zdravljenje varic

Ali potrebujete operativen poseg se bo vaš žilni kirurg odločil glede na: zunanji izgled noge, doživljanje bolečine in druge simptomatike, preštevilne povrhnje tromboflebitise in krvavitve iz počenih varic ter ostalo. Natančnih navodil kdaj je potrebno operirati ni.

Klasično kirurško zdravljenje varic obsega odstranitev velike safenske vene vse od dimelj do gležnja. Operacija ne bo odpravila vseh vaših težav, jih pa bo izboljšala.

Masaža kot preventiva ali zdravljenje pri krčnih žilah

Koristi masaža nog v smeri proti stegnom, ki poveča hitrost kroženja krvi v smeri proti srcu. Svetuje se previdnost pri masaži kože, kjer so vidne večje varice.

Ali kontracepcijske tablete vplivajo na nastanek krčnih žil?

Trenutno ni znanstvenih dokazov, da uporaba kontraceptivov povzroči nastanek varic.

Krčne žile in Vitamin P

Rutin je naravni flavonoidni glikozid in antioksidant, ki ga poleg nekaterih drugih flavonoidov, imenujemo vitamin P. Največ se ga nahaja v ajdi. Številne klinične raziskave so pokazale, da zmanjša oteklino in bolečino pri KVB, a so potrebne še nadaljnje študije za potrditev.

So krčne žile bolj pogoste v nosečnosti?

Nosečnost ne povzroča krčnih žil, lahko pa poslabša simptome že prisotne bolezni. Pojavnost KVB pri ženskah narašča s številom porodov.

VIRI

 1. Treatment of Leg Veins for Restless Leg Syndrome
 2. Smrkolj, Vladimir. Kirurgija. Ljubljana : Grafika Gracer, d.o.o., 2014.
 3. Association of Varicose Veins With Incident Venous Thromboembolism and Peripheral Artery Disease. 
 4. Clinical and Genetic Determinants of Varicose Veins: A Prospective, Community-Based Study of ~500,000 Individuals. 
 5. The Management of Varicose Veins. Dostopno na URL-naslovu: 
 6. Varicose Veins in Pregnancy 
 7. UPORABNA ANGIOLOGIJA – Predlog smernic za odkrivanje in zdravljenje bolnikov z žilnimi boleznimi: SMERNICE ZA ODKRIVANJE IN ZDRAVLJENJE KRONIČNEGA VENSKEGA POPUŠČANJA
 8. Krčne žile v ambulatni družinske medicine. 

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko ponudimo boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani se strinjate z njihovo uporabo.