Detox ali kako telo očistimo strupov?

`

`

Strupi in kako jih odstraniti iz telesa

Človeško telo je najzapletenejši živi organizem v nam znanem vesolju. Njegova sposobnost sprejemanja, uporabe in izločanja snovi je nepredstavljiva. Čeprav za določene snovi vemo, da škodujejo našemu telesu, za mnoge teh dokazov ni. Stvar se še dodatno zaplete, kadar želimo ugotoviti kako vsota vseh snovi učinkuje na naše telo. 

Kljub vsem nejasnostim velja, da zaužijemo preveč predelane hrane, da se premalo gibljemo in da dlje živimo.

Če sta prva dva vzroka glavna krivca za vnos večje količine škodljivih snovi v telo, postanejo te problem, ko zaradi starosti naše telo več ni sposobno homeostaze ali samostojnega čiščenja organizma. Snovi se začnejo kopičiti v telesu in lahko povzročajo raznovrstne zdravstvene težave.

Kaj je pravzaprav strup?

Strup je snov, ki zaradi svoje kemijske strukture škoduje določenemu biološkemu sistemu.

To kar je strupeno nam ni nujno strupeno drugi živalski vrsti in obratno.

Dober primer je  teobromin v čokoladi, ki je nam neškodljiv, za pse pa je strupen.

Količina, ki je potrebna, da pride do zastrupitve se med ljudmi razlikuje (npr. otroci in odrasli). Kar je še bolj zanimivo je to, da se lahko razlikuje tudi pri dveh enako težkih osebah istega spola. Iz opisanega vidimo, da je definicija strupa zapletena, zato je najbolje, če jo povzamemo po švicarskem renesančnem znanstveniku Paracelsusu: 

“Vse snovi so strupi. Nobene ni, ki ni strup. Le odmerek ločuje strup od zdravila.” 

Strupi in telo

Nekateri strupi so bolj škodljivi kot drugi. Za nekatere obstaja jasna povezava s telesnimi težavami (npr. amatoksini v zeleni mušnici povzročajo jetrno odpoved), za druge povezava ni dokazana – npr. vpliv prehrane na Alzheimerjevo bolezen, neplodnost, sladkorno bolezen.

Živeti zdravo v današnjem svetu ni enostavno. Če lahko na nekatere dejavnike vplivamo (npr. naša prehrana), smo pri nekaterih velikokrat nemočni (npr. onesnaženost zraka).

Omenili smo že, da je naše telo sicer opremljeno z mehanizmi za odstranjevanje toksinov iz telesa, vendar ti pogosto ne zadoščajo.

Šele ko našemu telesu damo čas in mu omogočimo, da se »očisti«, lahko rečemo, da smo »zdravi.« Žal ne obstaja nobeno čudežno zdravilo ali naravni pripravek, ki bi bil sposoben očistiti telo. Lahko pa z določenimi postopki telesu omogočimo, da iz telesa hitreje odstrani škodljive snovi.

Acidoza ali zakisanost telesa

Zakisanost ali acidoza pomeni prisotnost prevelikih količin kislin v telesu oziroma premajhno količino bazičnih snovi. Kislinsko-bazično ravnovesje določa pH vrednost:

 • nevtralno: pH=7,
 • kislo: pH<7,
 • bazično: pH>7.

Naše telo zelo strogo nadzoruje pH krvi, ki normalno znaša nekje med 7,35 in 7,45 (rahlo bazično). Našemu telesu je pH ključen, saj spremembe za zgolj 0,1 močno spremenijo delovanje encimov. Regulacija kislinsko bazičnega ravnotežja v celici in izven nje je tako temelj za normalen potek encimsko vodenih procesov presnove. Kadar pH pade govorimo o acidozi in ta lahko vodi v padec krvnega tlaka, motnje srčnega ritma in krčenja srca, motenj zavesti, šibkost mišic ali celo komo in smrt.

Razstrupljanje telesa

Ko pomislimo na detox, najprej pomislimo na nekajdnevno dieto, čeprav bi morali bolj razmišljati o rednih spremembah.

 

Kaj povzroča acidozo ali zakisanost telesa?

Vzroke za acidozo lahko razdelimo na dve skupini – na respiratorno in metabolno acidozo.

Respiratorna acidoza nastane zaradi težav z dihanjem, kar pomeni, da se zaradi nezadostne izmenjave plinov, ogljikov dioksid kopiči v telesu. Ta se pretvori v šibko ogljikovo kislino in zniža pH krvi.

Za namen tega članka je veliko pomembnejša presnovna acidoza, ki nastane zaradi nepravilnosti delovanja našega metabolizma ali vnosa škodljivih snovi. Mehanizmi, ki pripeljejo do razvoja presnovne acidoze, so:

 1. povečano nastajanje kislin v telesu (npr. pri sladkorni bolezni, zastrupitvi z metanolom),
 2. zmanjšano izločanje kislin skozi ledvice (npr. kronična ledvična),
 3. povečana izguba bazičnega bikarbonata preko prebavil (npr. pri driski) ali ledvic in zmanjšana tvorba bikarbonata.

Vnos hrane, ki vsebuje veliko kislin, zdravim ljudem pomembno ne spremeni pH krvi, vendar lahko nanj ključno vpliva, kadar naši organi ne delujejo več pravilno. 

Pogosto se zgodi, da ne najdemo zgolj enega vzroka za acidozo telesa. Povečini je namreč preplet genskih predispozicij, stresa in onesnaženja iz okolja ter nezdravih življenjskih odločitev.

Izbira živil in vpliv prehrane

Prehrana povprečnega Slovenca vsebuje veliko živil živalskega izvora, ki so zaradi visoke vsebnosti beljakovin povezane z zakisanjem telesa. Meso vsebuje tudi veliko škodljivih nasičenih maščobnih kislin in trigliceridov ter purine (gradnike nukleinske kisline), ki jih človeško telo predela v sečno kislino, ob tem pa nastane množica kislih presnovkov. 

Podoben učinek imajo tudi živila z veliko enostavnimi sladkorji (npr. sokovi, čokolada). Omenimo še druga živila, ki vsebujejo dosti kislin, to so siri, jajca, izdelki iz bele moke, arašidi, orehi, ribe, morski sadeži, kava in alkohol. Seveda to ne pomeni, da teh živil ne smemo uživati, le upoštevati moramo načela zdrave prehrane.

“Če je tekom razvoja človek užival uravnoteženo prehrano, ki je vsebovala višek bazičnih snovi ob relativno nizkem deležu beljakovin (mesa divjih živali) in ogljikovih hidratov, je torej danes povsem drugače.” 

Koliko let je naše telo sposobno odstranjevati kisline in strupe, ki jih vnašamo v telo? Brez posledic na vašem zdravju, ne prav dosti.

Sedaj smo govorili le o vnosu kislih snovi, zato omenimo še premajhen vnos bazičnih snovi. Do tega ne pride zgolj zaradi nezadostnega uživanja zelenjave, temveč tudi zaradi intenzivnega kmetijstva, pri katerem pridelki vsebujejo manj hranljivih bazičnih snovi in mineralov (npr. magnezija).

Težave, ki jih povzroča zakisanost telesa

Huda acidoza telesa je lahko znak resne bolezni in zahteva dodatno diagnostiko in terapijo.

Problem nastane, kadar je zakisanost blaga – takrat se ji medicinska stroka praktično ne posveča.

Glavni vzrok za to je nejasna povezava ali je blaga acidoza normalna ali patološka. Če smo prej govorili o acidozi, ki nastane zaradi bolezni, je smiseln tudi razmislek ali acidoza povzroča bolezen. Trenutne uradne raziskave še niso pokazale direktne povezave med blago acidozo in nastankom druge bolezni, a kljub temu lahko acidozo najdemo pri številnih stanjih (npr. revmatoidni artritis). 

Težave so zelo številne. Če se najdete v kateri izmed njih, je vredno poskusiti prečiščevalno dieto oziroma z zdravim načinom življenja, ki bo vašemu telesu omogočil regeneracijo:

 • kronična utrujenost,
 • motnje koncentracije in spanja,
 • glavoboli,
 • bolečine v mišicah in sklepih,
 • revmatska obolenja in vnetja veznih tkiv,
 • različne oblike alergij in vnetij,
 • pogosta obolenja zgornjih dihal prehladi,
 • vnetja veznih tkiv.

Detox ali čiščenje telesa

Kaj je torej detox ali čiščenje telesa?

Enostavno povedano, to je čas, v katerem telesu omogočimo, da odstrani škodljive snovi.

Lahko vključuje le prenehanje uživanja določene hrane ali pijače (npr. alkohola), lahko pa vključuje tudi uporabo pripravkov, ki pospešijo in izboljšajo sposobnost izločanja.

Kako telo odstranjuje škodljive snovi?

Najpomembnejša organa sta jetra in ledvice. Ledvice lahko odstranijo le vodotopne snovi. Te pa s pomočjo encimov ustvarijo jetra. Določeni toksini se izločajo skozi dihala, kožo in prebavila. Bolj kot je organ okvarjen, manjša je sposobnost izločanja. Če zdravi mladi nimajo nobenih težav urejanja pH krvi s pomočjo ledvic, se pri starejših pH vrednost pogosteje približa spodnji normalni vrednosti (torej bližje acidozi).

Očiščevalne diete

Očiščevalna dieta splošno pomeni odstranjevanje strupov iz telesa s spremembo prehranjevanja (in ker ne vemo točno kaj vse je strup, je tudi natančnejša opredelitev diete težje določljiva).

Takšna dieta ni namenjena odstranitvi specifičnega toksina, je zgolj pomoč našemu telesu, da samo odstrani večino toksinov.

Beseda večina nakazuje, da obstajajo takšni, ki jih ne moremo odstraniti, ne z dieto, ne z zdravili, zato je bolje, da se jim na široko izognemo (npr. azbest).

Naravni načini za čiščenje telesa

Pojem, ki ga pogosto preberemo je detox ali razstrupljevanje telesa. Pod njim si najpogosteje predstavljamo vsaj nekajdnevno dieto in pitje napitkov iz zelenjave in sadja.

Čeprav je to hiter način spodbujanja telesa za izločanje strupov, ta način ne omogoča dolgotrajnega zdravega življenja.

Uspešen proces razstrupljanja mora zato temeljiti na zdravi in dobro načrtovani prehrani, ki podpira normalne procese v telesu.

“Smiselneje je govoriti o dolgoročnem procesu, saj moramo izraz razstrupljanje razumeti kot stalen postopek izboljšanja prehranjevalnih navad.”

Kako vedeti ali moje telo potrebuje pomoč pri odstranjevanju škodljivih snovi? Vsekakor bo podpora koristila, če so prisotne težave z zdravjem in živimo nezdravo (napačna prehrana, premalo športa).

Nekateri strokovnjaki so celo mnenja, da bi morali razstrupljevalno dieto vsi opraviti vsaj nekajkrat na leto. Dejstvo namreč je, da prevelika količina hrane skrajša pričakovano življenjsko dobo, zato občasen post pomaga našim celicam do obnove in daljšega življenja. 

Poglejmo si sedaj nekaj primerov, kako lahko na naraven način očistite svoje telo.

Pitje zadostne količine vode

Voda je naravni vir, ki pomaga ledvicam odstraniti toksine. Če imate zdrave ledvice, so te sposobne ostraniti vso odvečno vodo v telesu in v njej raztopljene toksine. Torej, več vode kot popijete, več toksinov se izloči. Priporočena količina zaužite vode se razlikuje med posamezniki in znaša približno 2 L na dan. 

Pitje rdečega vina in zelenega čaja

Raziskave so potrdile, da kozarec rdečega vina na dan zmanjša verjetnost srčno žilnih bolezni in zmanjša vrednosti holesterola v krvi. 

Čeprav ni boljšega vonja kot vonja po kavi, se pogosteje odločite za zelen čaj. Ne le, da ne vpliva na vaš nivo holesterola kot kava, vsebuje tudi večje količine antioksidantov in manj škoduje vašemu želodcu.

Uživajte organsko in naravno pridelano hrano

Organsko pridelana zelenjava, sadje in meso vsebujejo manjšo količino toksinov (npr. pesticidov) in višjo vsebnost hranil ter mineralov kot industrijska pridelana hrana. Posledično se bo izboljšal vaš metabolizem, ki bo učinkoviteje odstranjeval toksine iz telesa. Uživanje večje količine vlaknin bo spodbudilo vašo prebavo in tako zmanjšajo absorpcijo strupenih snovi. Če se s težavo lotite zelenjavnega krožnika, je vaša rešitev smoothie iz sveže zelenja in sadja. 

Uživajte probiotike

Probiotiki spodbujajo in dopolnjujejo vašo črevesno floro, ki je temelj zdravja in dobrega počutja. Brez prave črevesne flore lahko nastopijo številne težave – od drisk do depresije. Uživanje probiotičnih jogurtov ali nadomestkov se priporoča na dnevni ravni.


Probiotiki za ženske

Kapsule z vitamini in probiotiki posebej namenjeni ženskam.


Kapsule probiotiki prebiotiki

Vaša črevesna flora je temelj vašega zdravja. Za vzdrževanje le te priporočamo uživanje probiotikov.

Očistite zrak v stanovanju

Zrak v stanovanju je pogosteje bolj onesnažen kot zrak v okolju. Redno prezračevanje, uporaba zračnih filtrov in čiščenje stanovanja (zlasti odstranjevanje prahu) bo zmanjšalo količino vnesenih strupov v telo.

Postite se

Postenje nekajkrat na leto za dan ali dva, bo vašemu telesu omogočilo, da si hitro opomore od zaužite nezdrave prehrane. 

Takoj ko s postom končate, pa si namesto nezdrave hrane kupujte le še zelenjavo, sadje, kompleksne ogljikove hidrate, ribe in belo meso. To je lahko občuten korak, do bolj zdravega življenja.

Potenje

Potenje je tudi eden od načinov za izločanje strupov iz telesa. Podoben učinek dosežemo tudi v savni. Za zanimivost naj povem, da so mišice energetsko izredno potraten organ v našem telesu. Več jih boste imeli, več boste lahko pojedli in se ne zredili. 

Uporaba aktivnega oglja

Aktivno oglje pridobimo s posebnimi tehnikami ogljenja bambusa. To poveča poroznost in s tem vezavno površino. Nastane t.i. aktivno oglje.

Tako pripravljeno oglje lahko veže velike količine snovi, na čemer temelji tudi njegova uporaba.

Je droben in nestrupen prah, ki najboljše veže snovi v razponu med 100 in 1000 daltonov (g/mol), slabo pa veže manjše molekule (npr. etanol, melaton, kovine). 

Njegova uporaba je raznovrstna, od čiščenja plinov in zlata, do uporabe v različnih filtrih in v medicini.

Medicinsko oglje (lat. carbo medicinalis) se uporablja kot adsorbent pri peroralnih zastrupitvah ali nekaterih črevesnih okužbah.

Ker dobro absorbira tudi pline, ga lahko uporabimo tudi pri napenjanju. Tradicionalno se uporablja v primeru zgage, proti napihnjenosti in napenjanju ter razdražljivemu črevesju. Aktivno oglje se ne vsrka in ne presnovi v prebavilih. Izloča se nespremenjeno z blatom, ki ga obarva črno.

Ker je tako odličen vezalec toksinov, ga nekateri priporočajo celo pred vsakim obrokom. Z vsakim obrokom neizogibno zaužijemo tudi toksine, ki se absorbirajo v naše telo.

Z uporabo aktivnega oglja to preprečimo. Slabost je, da aktivno oglje neselektivno veže druge snovi, ki pa jih naše telo potrebuje.

Čeprav je uporaba pred vsakim obrokom pretirana, je aktivno oglje čudovita vsestranska rešitev za marsikatero tegobo, zato ga velja imeti pri roki.

Z odstranjevanjem toksinov iz telesa pripomore k zmanjšanju bolečine v sklepih in poveča raven energije.

V primeru našega izdelka kapsul z aktivnim ogljem priporočamo, da dnevno zaužijete 2- 4 kapsule na dan s kozarcem vode med obroki. Pozorni bodite na to, da vedno, ko uživate aktivno oglje, spijete dovolj tekočine, saj lahko v nasprotnem primeru povzroči dehidracijo. Zadostne količine tekočine pa bodo dodatno spodbudile odstranjevanje toksinov iz telesa.

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko ponudimo boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani se strinjate z njihovo uporabo.