Kako nad komarja in ali ta prenaša nov virus

Najpogostejši komar pri nas je tigrasti komar

Na svetu živi več kot 3500 vrst komarjev. Pri nas je vsaj v bolj poseljenih delih najpogostejši tigrasti komar. Znan je po hitrem širjenju. Za razmnoževanje potrebuje majhne količine vode, kar mu omogoča, da se razmnožuje tudi v delih, kjer druge vrste ne preživijo.

Kaj so najpogostejša mesta za razvoj komarjev

Najpogostejša mesta, kjer komar odlaga svoja jajčeca so posode ali predmeti, ki zadržujejo minimalno količino vode. Tako med njih štejemo razne zalivalke, sode z vodo, avtomobilske gume na prostem, cvetlične lončki in korita, katerim za uspešno preventivo kar se da izsušimo ter čistimo.

Na Obali so se lotili aktivnega zatiranja komarjev

V obalnih občinah in v Novi Gorici so letos sprožili pilotno akcijo zatiranja komarjev, ki so jo poimenovali »Ustavimo razvoj tigrastih komarjev«. Za zatiranje so uporabili tako zloženko za ozaveščanje, monitoring in aplikacijo, med prebivalce pa delijo tudi posebno razstopino Aquatin.

Aquatin, na vodnih gladinah ustvari poseben mikrofilm, ki preprečuje polaganje jajčec samicam, ličinkam pa dihanje. Posledica tega je, da se utopijo.

Sredstvo bodo uporabili na najbolj izpostavljenih mestih, kjer ima komar tudi najmanj naravnih plenilcev. S tem ko so sredstvo razdelili tudi med prebivalce so jih pozvali, da tudi sami pripomorejo k preprečitvi širjenja komarja.

Aquatin ni okolju nevaren in se po štirih tednih spremeni v naravne sestavine.

V občinah bodo tudi merili pojavnost ličink na izbranih lokacijah, na voljo pa imajo tudi mobilno aplikacijo, s katero se sporoča pojavnost komarja.

V Ljubljani svetujejo le preventivo

V mestni občini Ljubljana (MOL) priznavajo povišane težave s tigrastim komarjem, a se zatiranja komarja niso lotili tako aktivno kot na obali. Tako so prebivalce Ljubljane ozavestili le o preventivnih ukrepih, pri katerih izpostavljajo:

  • imejte okolico hiše pospravljeno in naokoli nikoli ne puščamo nepokritih zalivalk za rože, veder, odprtih plastenk, avtomobilskih gum in drugih majhnih posod, saj ostanki vode predstavljajo idealno gojišče za razmnoževanje tigrastega komarja;
  • ne pustite, da se voda nabira na ponjavah in drugih platnih, ki se uporabljajo za prekrivanje;
  • več kot nekaj dni zunaj ne puščajte nepokritih napihljivih bazenov in drugih vodnih igrač;
  • ne praznite podstavkov za rože in drugih posod v kanalizacijske odtoke;
  • redno čistite žlebove, sode in rezervoarje;
  • skrbite za vodnjake in ribnike.

Ali komar prenaša tudi Covid-19?

Komarji prenašajo večje številko zelo nevarnih bolezni, med katerimi so tudi malarija, rumena mrzlica, virus Zahodnega Nila in drugi, a med njimi po podatkih WHO naj ne bi bil nov korona virus.

Gre pa za eno, najbolj priljubljenih vprašanj zadnjega časa. Na spletu lahko najdemo več teorij. Najbolj razvpita med njimi pravi, da bo komar prenašal novi koronavirus takrat, ko se bo sam okužil ob piku, s koronavirusom okužene osebe.

A pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO), zaenkrat mirijo javnost. Na svoji spletni strani so zapisali: “Trenutno ni nobenih informacij in dokazov, da bi komarji prenašali novi koronavirus.” 

Kaj je najučinkovitejša metoda za zavarovanje pred komarji doma?

Najučinkovitejša metoda za zavarovanje pred komarji in podobnimi insekti je svetilka, ki s posebno svetlobo neustavljivo privlači mrčes. Metoda je v gostinskih in podobnih obratih celo obvezna in zagotovo jo priporočamo tudi pri vas doma.

Lučka zaradi svetlobe komarja privlači bolj kot vonj po človeku, zadostna bližina pa ga pokonča.

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko ponudimo boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani se strinjate z njihovo uporabo.